Debatt

«Pastor Hanvold rir igjen. På sin vanlige kjepphest, Pengesvarten»

I et Visjon Norge TV-klipp taler Hanvold i dypt nedsettende ordelag om mennesker som støtter ideelle organisasjoner fremfor Visjon Norge. Institusjoner som Dyrebeskyttelsen og Røde Kors fremstilles nærmest som dyret i åpenbaringen, skriver Ole Petter Diseth i denne kommentaren.

I dette Visjon Norge TV-klippet på Facebook, taler Hanvold i dypt nedsettende ordelag om mennesker som støtter ideelle organisasjoner fremfor Visjon Norge.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Ole Petter Diseth

Blant mange fornøyelige vandrehistorier om den avdøde vekkelsespredikanten Åge Samuelsen, finnes den hvor han etter et vekkelsesmøte skal ha åpnet kollektbøssa, tatt ut alle sedlene og proklamert: «Herre, nå tar du alt det du skal ha»! Hvorpå han kastet pengene opp i lufta. Da alle sedlene falt ned igjen, ropte han: Ser dere det, Herren unte meg alt sammen»!

I Strandveien 7 i Mjøndalen regjerer en selverklært pastor hvis innsamlingsmoral får Åge Samuelsen til å fremstå som en forsagt og uambisiøs korgutt.

Det startet med NRK Brennpunkts 2016-dokumentar «Pengepredikanten». Her ble det avdekket at mannen bak den lite flatterende filmtittelen over en 15-års periode hadde samlet inn over 1 milliard kroner til sitt flettverk av selskaper. De enorme gaveinntektene kom i stor grad fra minstepensjonister og uføretrygdede. «Pengepredikanten» dokumenterte at parallelt med at mange med lite penger gav store pengegaver, bygde den nevnte pastoren opp et privateid eiendomsimperium.

Siden har skandalene stått i kø for den kontroversielle pastoren Jan Hanvold og den døgnåpne TV-kanalen han driver, Visjon Norge.

Les også: Kristen-TV får gebyr for markedsføring av «virushemmende» kosttilskudd

Påståtte helbredelser som har vist seg å være rent oppspinn. Kynisk utnytting av obskur amerikansk lovgivning for å få stengt ned Twitter-kontoen til en av hans argeste kritikere. TV2-dokumentaren «De nye slavene» fra 2019 som forteller om den polske læreren Dariusz Stawinski som lot seg innrullere på Visjon Norges bibelskole utenfor Drammen, og som endte opp med å anmelde sin nærmeste sjef på skolen for bedrageri og menneskehandel.

I Hanvolds TV-sendinger handler mye om «å gi». For den som gir – helst så det ryker av bankkortet, skal også få.

Som i en av direktesendingene i februar i år, hvor seerne oppfordres å gi 2020 kroner til kanalen. Som gjenytelse vil Gud beskytte givernes barn mot koronaviruset. Som pastoren for øvrig later til ikke å bli helt enig med seg selv om, hvorvidt egentlig er farlig. Eller som han formulerte det overfor en TV-studiogjest den 17. mars – «Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus» – vi tror på at vi blir smittet av Den hellige ånd. Halleluja, amen, takk og lov og pris».

Les også: TV-Pastor Jan Hanvold i Visjon Norge svarer på korona-kritikken: Det var ren bibelsk lære

Noen få dager senere var viruset atter blitt farlig. Iallfall nok til at Visjon TV og Webshop AS – Hanvold er styreleder begge steder, ville selge «virushemmende kosttilskudd» til seerne. Heldigvis snappet Forbrukerrådet raskt opp saken. Resultat: 250.000 i bot for å «utnytte befolkningens frykt».

Det stopper ikke der. I disse dager rir pastor Hanvold igjen. På sin vanlige kjepphest, Pengesvarten.

Om ikke rytteren akkurat har et horn i pannen så har han det sedvanlige i siden, til alle dem der ute som ikke vet «å gi». I et Visjon Norge TV-klipp som de siste dagene er delt nærmere 1.000 ganger på Facebook, taler Hanvold i dypt nedsettende ordelag om mennesker som støtter ideelle organisasjoner fremfor Visjon Norge. Institusjoner som Dyrebeskyttelsen og Røde Kors fremstilles nærmest som dyret i åpenbaringen.

Les også: TV-pastor: Spis biff og fly som aldri før, for snart kommer Jesus tilbake

TV-klippet gjør direkte vondt å se på.

Så tør vi håpe at Hanvold denne gangen har blamert seg så grundig, at han nå rir lukt inn i solnedgangen? Spikres opp til spott og spe i sentrum av de avsatte svovelpredikanters Wall of Shame?

Neppe.

Hanvold fremstår som en slags vekkelsespredikantenes Donald Trump, en mann som kan gjøre og si tilnærmet hva som helst uten at det får særlige konsekvenser. I Hanvolds retoriske verdensbilde havner «gjerrige i helvete». Samme sted er adresse for folk «som står herren imot». For ikke å glemme den svenske tenåringen Greta Thunberg, som Hanvold har karakterisert slik – «bare ved å se uttrykket i ansiktet hennes, vet vi at hun ikke er vel bevart.»

Inntil noen velger å prøve Hanvolds virksomhet rettslig, teste hvorvidt hans tilnærmede garantier for helbredelse i retur for penger kan rammes av Lov om alternativ behandling av sykdom, er en årvåken presse storsamfunnets beste kort.

Der Åge Samuelsen alltid snakket folkekjært og nestekjærlig fra sin hardt prøvde lever, snakker Hanvold bare hardt.

Det kan til slutt bli hans undergang.