Nyheter

Buskerudbyen brøt ikke loven da de ga konsulent daglig leder-jobben

Rådmann Trude Andresen i Øvre Eiker er fornøyd med Klagenemndas konklusjon.

Buskerudbysamarbeidet har ikke brutt regelverket for offentlige anskaffelser, konkluderer Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

I en uttalelse som ble publisert torsdag går klagenemnda detaljert gjennom prosessen som ledet til at konsulent og partner i Citiplan AS, Tor Atle Odberg ble sekretariatsleder i Buskerudbyen. Rekrutteringen ble senere omtalt i Dagsavisen Fremtiden og klaget inn til KOFA av Ole Østlid.

Leder i Buskerudbyens styringsgruppe, Øvre Eiker-rådmann Trude Andresen, var uenig at utvidelsen som ble gjort i rammeavtalen Citiplan AS allerede hadde inngått var så stor at den kunne regnes som en endring.

LES HELE KLAGENEMNDAS AVGJØRELSE HER.

Nå har KOFA konkludert i tråd med Andresens og styringsgruppas syn.

Vi er glad for det. Det er ikke overraskende, men vi er likevel glad for avgjørelsen, sier Andresen til Dagsavisen Fremtiden.

Buskerudbypakka skrotet: Nå forventer Buskerudbyledere klare svar

Frykter økt privatisering

Mannen som klaget inn Buskerudbyen, samfunnsdebattant, siviløkonom og småbarnsfar Ole Østlid, tar konklusjonen med fatning.

– Det er et år siden jeg klaget, og situasjonen var ganske annerledes da. For alle som sto på utsiden var det tydelig at det lå mye makt i den daglig leder-funksjonen. For meg virket det uheldig at denne rollen var ute på anbud, og jeg reagerte på prosessen.

–  Min opprinnelige bekymring gikk på at det er å privatisere deler av forvaltningen, å sette en så ledende rolle i en stor samferdselspakke med så vidtrekkende konsekvenser ut på anbud. Dagen daglige leder er fast ansatt og rekruttert fra Statens Vegvesen, og det synes jeg er en mer naturlig situasjon, sier Østlid.

Nåværende daglig leder Rolf David Ramslien påpeker at stillingen fra starten av Buskerudby-samarbeidet i 2010 har vært fast. Da daværende daglig leder Rolf Helge Grønås i 2017 byttet jobb, ble Odberg tilbudt et utvidet engasjement i et avgrenset tidsrom da samarbeidetsto midt i en arbeidskrevende periode og trengte kontinuitet. Argumentasjonen om en unntakssituasjon får gehør hos KOFAs saksbehandlere.

–  Man kan godt se at det halve året var en unntakssituasjon - men løsningen ble jo siden forlenget med ett år, og gikk først ut 1.1.2019. Det bidro til at jeg anså det for å være uheldig, sier Østlid.

Helt kvitt uroen er han imidlertid ikke, ettersom klagenemnda etter hans mening skjønnsvurderer når de tar stilling til om hvorvidt endringen i Odbergs oppgaver var vesentlig da han gikk fra å være prosjektleder samferdsel til å bli daglig leder, innenfor samme rammeavtale.

Men det er nå hevet over tvil at anskaffelsen ikke er ulovlig?

–  For meg er det et politisk spørsmål, om man kan se det som greit å sette en anskaffelse ut på anbud. I hvertfall hvor grensen da skal gå. For å sette det på spissen: kan man sette rådmannstillingen ut på anbud? Jeg synes samferdselspakka har så store konsekvenser for så mange innbyggere, at det er å strekke det langt alledere her, sier Østlid.

Tilsvarer årsinntekt på 1,9 millioner

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med Tor Atle Odberg,  som ikke å kommentere Kofas støtte til Buskerudbyens prosess og konklusjonen nemnda trekker om omstendighetene rundt hans tiltredelse som daglig leder - en rolle han satt i fram til anbudsperioden gikk ut 1.1.2019.

Odberg er imidlertid fremdeles en viktig brikke i Buskerudbyen. 2. januar i år, dagen etter at han gikk av som daglig leder i tråd med den tidsbegrensede avtalen, ble engasjementet som "prosjektleder samferdsel" utlyst til alle med rammeavtale, og Odberg fikk jobben. De konkrete arbeidsoppgavene hans har hittil i år har vært kvalitetssikring av KS2-prosessen, forberedelser til handlingsprogram Buskerudbypakke 2 med tiltaksområder, og saksforberedelser, deltakelse i møter og oppfølgning av henvendelser, opplyser daglig leder i Buskerudbyen Rolf David Ramslien.

For dette arbeidet er det så langt i 2019 utbetalt kr. 355.756,- pluss mva til Citiplan.

–  Timepriser er unntatt offentlighet, svarer Ramslien, men opplyser at timepriser ved minikonkurranser innenfor rammeavtaler, er basert på pris fastsatt i rammeavtaler fra 2015, justert med indeksregulering. I rammeavtalen står det at Citiplan vil få betalt fra 1,3 til 1,5 millioner for 60-80 prosent stilling.

Omregnet til en 100 prosentstilling, vil det tilsvare nesten 1,9 millioner i årsinntekt.

LES OGSÅ: Tjener langt mer enn Erna i Buskerudbyen

LES OGSÅ: Buskerudbyleders firma tok Vegvesen-oppdrag

– En meningsfull oppgave

Dagsavisen Fremtiden har spurt sekretariatsleder Rolf David Ramslien og Odberg selv om hvorfor han fremdeles trengs i sekretariatet, til tross for at han er erstattet som daglig leder. Dessuten hva slags timehonorar han får og hva som var årsaken til at han ikke fortsatte som daglig leder.

–  Engasjementet som prosjektleder for samferdsel i Buskerudbysekretariatet er en faglig interessant og meningsfull oppgave. Årsaken til at jeg ikke søkte på daglig leder-stillingen da den ble utlyst fast, er at jeg er medeier i et konsulentselskap som jeg ønsker å fortsette i, svarer Tor Atle Odberg på det siste.

Valget av Odberg til nye oppgaver forklares av daglig leder Rolf David Ramslien:

Odberg har høy faglig kompetanse og lang erfaring fra relevant arbeid. Det kom inn to tilbud, som ble vurdert av et utvalg fast ansatte hos partnerne i samarbeidet. Citiplan ved Tor Atle Odberg ble tilbudt engasjementet, som varer til januar 2020.

– Arbeidsoppgavene i Buskerudby-sekretariatet varierer. Da Odberg gikk over fra å være prosjektleder samferdsel til koordinator/daglig leder, ble det i februar 2018 lyst ut et engasjement som prosjektleder samferdsel ut året, svarer Ramslien.

Et annet konsulentbyrå, Civitas, fikk den gangen tilbud om det og satt med det fram til Odbergs selskap Citiplan altså overtok i 2019.

LES OGSÅ: Sjefrekruttering kan utløse storgebyr

Mer fra Dagsavisen