Nyheter

Bløyta som skal samle kultur-Drammen

"Drammen er kåret til Norges kulturkommune 2019 og det skal feires. Kvelden har fått navnet Kulturbløyta", skriver arrangørene Drammen kommune, Interkultur og Østfjeldske kompetansesenter for musikk (ØKS) om arrangementet de holder fredag 25.oktober for byens kulturbrukere, kulturliv, frivillige, politikere og administrasjon. På Unions Hovedscene rigges det nå til et allsidig program som skal gjøre stas på kulturlivet i prisvinnerkommunen.

Saken fortsetter under bildet.

Finalister kulturkommune:  Gunhild Høvik Hansen, Tone Ulltveit-Moe, Fredrik A. Haaning, Jan-Erik Norder, Rune Høiseth, Linda Engsmyr and Therese Thorbjørnsen

Bilde tatt under prisutdelingen på Arendalsuka. FOTO: DRAMMEN KOMMUNE

Kulturkonsulent Ann Magritt Bekink i Drammen kommune forklarer bakgrunnen for feiringen slik:

– Kåringen skjedde under Arendalsuka i august i år. Det er en veldig fin ting, som kultursjef Tone Ulltveit-Moe besluttet at vi bør feire bredere enn bare internt i kommunens kulturavdeling. Vi har alliert oss med ØKS og planlegger et program som  vil være åpent for alle; proffer, amatører og alle andre som ønsker å komme.

LES OGSÅ: – Godt Sagt AS hjalp oss kun med formidlingen

Å nei! Å nei!

På spørsmål om hvem som kom opp med navnet Kulturbløyta, ler kulturkonsulenten og blir litt hektisk.

– Det var meg! Men det var en spøk, vi satt i et møte og kom inn på at vi måtte finne på et navn med en gjenkjennelighet og identitet tilhørende Drammen. Så glapp dette ut av meg, og "Det tar vi!", sa de andre.

Ordet er noe av det mest corny jeg kan tenke meg, flirer Bekink som ikke selv er vokst opp med "bløyta", slik eldre generasjoner av drammensere er.

Ordet betegner pølsebrød dyppet i buljongen der pølsene det serveres sammen med har ligget, og er et ekte gammelt drammensfenomen. De har imidlertid snakket om det flere ganger hjemme, hun og ektemannen, radiojournalist Kim Holtan, hvis datter bor i Moss der de som kjent fremdeles serverer pølser med vaffel.

–  Men bløyta... det er jo litt harry! Da de andre tente på navnet var min første tanke bare "Å nei! Å nei!", sier Bekink og stønner.

Heite navn og flashmob

Alle brikker er ikke lagt ennå, men Bekink røper at det både blir en rekke lokale innslag, og kanskje en overraskelse eller to.

– Glede og underholdning står i fokus, og mange er allerede engasjert, blant annet er det grunn til å se opp for en flashmob. Drammen har mye å by på både av kor, korps og visuell kunst. Dessuten er også noen heitere navn forespurt, sier hun.

Både ordfører og politikere er invitert, som takk for det de i perioden har vært med på å vedta av bevilgninger til kulturfeltet.

– Tanken er at det ikke skal være noe stivt kinooppsett der folk sitter på setene sine, men i stedet mingling og lett bevertning. Det er plass til mange på Hovedscenen på Union, understreker Bekink og minner om at noe kulturfolk selv har etterlyst i dialogmøter og arbeidsverksteder opp mot kulturplanen er nettopp en type møteplass der man kan treffe folk.

###

Virksomhetsleder for kultur i Drammen kommune Tone Ulltveit-Moe.

Mer fra Dagsavisen