– Blir ikke mer smittespredning om våre gjester fikk et glass vin til maten

En kriserammet serveringsbransje er slett ikke overbevist om at full skjenkestopp er rett medisin.

– Det er jo fortærende. Her har vi kjøpt inn alle varer, og så; uten forvarsel - får vi ikke lov til å selge dem. Altså vinen holder seg jo, men det gjør ikke alt ølet vi har på tank. Så langt jeg vet finnes det ikke noe belegg for å si at smittespredningen har vært særlig stor ved serveringsstedene, sier Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning, styreleder for Café Picasso - som gjenåpnet i juni.

– Vi har tilpasset oss, har personell som ser til at folk holder avstand, og andre som hele tiden vasker og sørger for rene overflater, da tror jeg det er mer utfordrende når folk samles i en trang leilighet,

I likhet med så mange andre i serveringsbransjen i Drammen setter hun spørsmålstegn ved de seneste smittevernreglene, og spesielt fullstendig skjenkestopp. Hun ser ingen grunn til at Picassos gjester skulle utgjøre noen større smittefare om de fortsatt kunne fått servert et glass vin til maten.

– Vi kan ikke annet enn å lytte til fagfolkene her, men jeg synes det er grunn til å spørre om man kanskje strammer inn for mye nå. Om vi går på for store tap nå, uten at det finnes skikkelig belegg for det? Kan hende er de styrende organer så redde for å dumme seg ut nå, at de rett og slett strekker det litt for langt? De burde i hvert fall ha kommet med kompenserende tiltak som treffer, for eksempel ved å redusere momsen.

Picasso er et kjent og kjært innslag i bybildet i Drammen - og til tross for pandemien holder de fortsatt åpent. Bildet er fra i fjor. Foto: Erle Strøm.

Les også: Siste om koronautviklingen: 28 personer smittet

Store forskjeller

Haaning forteller at svært mange falt utenfor den forrige kompensasjonsordningen, siden grunnlaget ble beregnet ut ifra forskjellen i inntjening fra samme tid i fjor. Dermed ble det fint lite på bedrifter som ikke gikk med overskudd i fjor - eller, som i likhet med Picasso, ble startet opp i år.

– Jeg ser heller ikke noen grunn til at man skal ha skjenkestopp i hele Drammen kommune, når de kan skjenke som før i Lier, Sande og Holmestrand. Selv om man sier nei til skjenking i Drammen sentrum, kunne man vel fått skjenke i Svelvik og Nedre Eiker? Det hadde ikke hjulpet meg, men dette handler om å redde livsgrunnlaget for flest mulig.

Haaning lurer på om det virkelig kun er eventuell smittespredning man har sett til her, eller at det skal være enkelt - og likt for alle. 

– Så fikk vi på toppen av alt denne siste gavepakken da, at vi fikk tilbake arbeidsgiveransvaret for de første ti dagene 1. november, det vil si bare noen dager før neste permitteringsgrunnlag.

Les også: Håper Sabeltann-diamantjakt går verden rundt

Viste fram faktura

Solveig Røine, som både driver Jovialen kaffebar på stasjonen og i biblioteket - samt spisestedet Hos Solveig, kom mandag med et stort hjertesukk på Facebook.

«Til dere som ikke vet hvor skummel en purring fra staten er legger jeg ut en hyggelig purring jeg fikk fra Skattetaten i dag. Jeg er nok ikke alene», skrev hun - over et bilde av en regning fra skatteetaten. Her heter førstegangspurring «varsel om tvangsinnfordring» - og denne, pålydende over 80.000 kroner, gjelder arbeidsgiveravgift.

Røine forsikrer om at hun nok skal finne en løsning, men at det er flere grunner til å ligge våken om natta nå.

– Det er jo full krise i hele bransjen. Siden jeg driver alle virksomhetene under ett, hvorav to som er for nyetablerte til at de gikk med overskudd i fjor,  kvalifiserte vi heller ikke for store kompensasjonen fra forrige krisepakke. Faktisk brukte vi mer på regnskapsføreren som skulle hjelpe oss med å finne fram til hva vi hadde krav på.

Kaféinnehaveren sukker dypt over at de eneste rådene man får - i påvente av den nye kompensasjonsordningen som skal komme først i januar - er å søke lån i banken.

–  Ja, du skal altså enklere kunne få lån, med statsgaranti, men du må kausjonere for det privat. Signalene så langt tyder også på at neste krisehjelp blir utformet mer eller mindre som den forrige - så dette blir bare å skyve problemene foran seg. Det er helt idiotisk.

Solveig Røine, med Jovialen og Hos Solveig, biter seg fortsatt fast, men det holder hardt iblant. Foto: Pernille Vestengen

Les også: Må nedskalere Drammen Pride: – Umulig å gjennomføre

Veldig skummelt nå

Som på Picasso - og de fleste andre spisestedene i Drammen - har  Hos Solveig solgt mye take away siden den første omgangen av korona-pandemien traff Norge. Jovialen kaffebar på Drammen stasjon har stengt - siden kundegrunnlaget uansett er så godt som borte. Mange av hennes ansatte er permitterte, mens Røine selv har jobbet ekstremt mye.

–  Nå kjenner jeg at lufta liksom har gått litt ut av meg. Det verste er at alt er så usikkert - og hele tiden kommer nye regler. Det er veldig vanskelig å klare å forholde seg til dette og samtidig jobbe. Så nå har jeg permittert meg selv 60 prosent, og fordelt timene mellom de ansatte. Uansett blir det veldig dyrt å holde åpent framover - og samtidig overholde betalingsfristene fra kreditorer, huseiere og leverandører.

Røine setter veldig stor pris på de talløse støtteerklæringene hun får fra trofaste kunder, men synes ikke det er riktig at det skal være opp til dem å holde liv i Drammen sentrum nå - samtidig som folk blir bedt om å holde seg mest mulig hjemme.

– Det virker ikke som om myndighetene skjønner hvor skummelt det er i denne bransjen nå. Hadde de enda lyttet til oss i næringa. Vi har overholdt alle regler ettersom de har kommet, og sagt hva vi trenger for å overleve. Da kan de bare ikke be oss om å låne penger og vente på januar altså. Det går ikke sier Solveig Røine.

Hun frykter det vil være mange helt døde bysentre når verden til slutt skal vekkes fra korona-dvalen.

Les også: En morfar i livet skulle alle ha

Enda vanskeligere nå

– Dette blir i hvert fall ikke i nærheten av å kunne sammenliknes med en vanlig julebordsesong. Restriksjonene er veldig krevende, sier Vegard Alm, daglig leder og eier av Vertshuset Oscar & Stallen.

Han synes nesten det hadde vært greiere om de hadde blitt bedt om å stenge helt.

– Ja, forutsatt en kompensasjon som ville gitt god dekning av våre faste kostnader. Siden første nedstenging i mars har også lønnspliktperioden økt til 10 dager, noe som igjen gjør det ekstra vanskelig denne gangen for mange drivere som har måttet permitere ansatte. Vi har stengt ned Stallen men vi prøver inntil videre å holde jula i gang på Oscar. Det handler også litt om å få redusert varelageret vi har kjøpt inn.

Vegard Alm ved Vertshuset Oscar og Stallen. Foto: Privat

Vertshuset hører blant dem som i hvert fall fikk noe ut av forrige krisepakke til serveringsbransjen, men Alm mener det vil holde hardt fram mot den neste.

– Vi har for så vidt greit med gjester, men når alkoholsalget vanligvis utgjør omtrent halvparten av omsetningen – så blir det jo ikke all verden. Vi håper restriksjonene for bransjen blir lettere å håndtere fra 1. desember, når lokale myndigheter på nytt skal vurdere hvilke tiltak de ser behov for og eventuelt vil videreføre, konstaterer han.

Les også: Kjøkkensjef Christer Rødseth på Vaaghals frykter for bransjens framtid: – Det begynner å bli alvor