Berg: – Dette er et resultat vi kan jobbe med for å skape flertall

Selv om Ap nasjonalt ligger an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne, kunne Monica Myrvold Berg i hvert fall glede seg over at Ap er størst i Drammen. Selv om det også her blir en tilbakegang.

Da de første resultatene for den nye Drammen kommune ble offentliggjort like etter klokken 21.00, var det med Arbeiderpartiet som det største partiet med 25,9 prosent. Det er tilbake fra 31,5 prosent ved valget i 2015.

– Det er i tråd med målingene som vi har sett før valget, og på forhånd tippet jeg ett sted mellom 25 og 30 prosent. Sånn sett er vi innenfor det, selv om vi ligger på nedre del av det. Så blir det spennende å se hvilke endringer som slår inn etter hvert som vi får et mer helhetlig bilde, sier Monica Myrvold Berg til Dagsavisen Fremtiden.

– Fullt mulig å få til et rødgrønt flertall

Aps ordførerkandidat sier at de ikke kan være fornøyd med en nedgang, men at det likevel er positivt å se at de fleste velgerne har falt ned på sosialistisk side.

– Dagens valgmåling er et signal fra velgerne. Politikken i Drammen kommer til å bli annerledes enn tidlgiere, da flere partier kommer til å være med å styre. Det å være i en sånn samarbeidsposisjon med flere partier kan være utfordrende, men vi er alltid optimistiske, forteller hun.

Berg sier at de første sonderingene trolig kommer til å skje allerede i løpet av kvelden.

– Vi må begynne å se hvilke veier vi kan gå, og hvilke muligheter som ligger for et rødgrønt samarbeid for oss. Det er godt å se at de velgerne vi taper faller ned på riktig side, og at de ikke havner på motsatt side av skalaen. Jeg tror det er fullt mulig å få til et rødgrønt flertall, men det blir mer spennende enn vi hadde trodd, sier hun.

– De mindre partiene er ikke mindre lenger

Ap blir trolig nødt til å ha med seg både MDG og Senterpartiet for å få flertall, noe som kan vise seg å bli en utfordring.

– Både MDG og Senterpartiet gjorde gode valg, og er store partier å regne med i nye Drammen. Det stemmer nok godt med den miljøbevistheten som har vært rundt dette valget, også får vi se hvordan det blir etter at alle stemmene er talt opp, sier Berg og fortsetter:

– De mindre partiene er ikke mindre lenger, og har mye de skulle sagt. Vi har en holdning inn i et samarbeid om å være ydmyk, og samarbeide så godt som mulig med alle. Vi så i valgkampen at vi er enige med mange av partiene om de viktigste sakene, og det er et viktig utgangspunkt, sier Berg.