Nyheter

Bekymret for konsekvensene det vil få hvis man splitter opp kulturens fagmiljø

I en mulighetsstudie foreslås det å splitte opp fagmiljøet som har sørget for at Drammen ble landets beste kulturkommune. Flere i miljøet tror det vil få store konsekvenser for kulturtilbudet til kommunens innbyggere.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I dag er store deler av fagmiljøet som leverer kultur til Drammens innbyggere lokalisert i samme bygg. Samarbeidet på tvers av de ulike institusjonene og personene som jobber der førte til at Drammen, tross begrensede ressurser, dette året ble kåret til Norges kulturkommune. Nå foreslås det å splitte opp fagmiljøet bak, og plassere dem ut i hver sine knutepunkter.

– Det er en bred oppfatning i fagmiljøet om at det å splitte opp dem som jobber med kultur på den måten som er foreslått i mulighetsstudien, er svært lite heldig. Vi er engstelige for konsekvensene forslaget vil få for et godt og velfungerende fagmiljø som får mye til, og som også blir lagt merke til nasjonalt, sier Ingunn Fauske til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Stjerner i øynene da Drammens kulturliv feiret pris

Vanskeligere samarbeid

Hun er tillitsvalgt for de kommunalt ansatte som jobber med kultur organisert gjennom Fagforbundet, og sier at de ser med bekymring på forslaget.

– Som det også står i studien så har man kommet med forslag til plassering, uten at arbeidsoppgavene er fordelt. Ingen av oss er fremmede for å jobbe ute i de ulike knutepunktene, men vi skjønner ikke helt hva som er tenkt. Det gjør det også vanskelig for oss å vite hvordan vi skal jobbe, og hva vi skal gjøre. Det er mange som sitter som spørsmålstegn, og stemningen er preget av en god del usikkerhet, forteller Fauske.

Hun opplyser at Drammen Eiendom ikke har snakket med dem om lokaliseringen, og at de er litt usikre på om de vet hvordan det jobbes i miljøet.

– For oss har det vært viktig at vi sitter mange samlet på ett sted, da det gjør det tverrfaglige samarbeidet mye enklere. Det gjør at vi kan spille på hverandre i det daglige, i tillegg til at vi har en kontaktflate inn mot de ulike institusjonene vi samarbeider med i samme bygg eller i sentrum, forteller Fauske.

Forringing av fagmiljøet

Buskerud musikkråd er blant dem som i det daglige nyter godt av fagmiljøet.

– Papirbredden er en veldig god møteplass for det frivillige og offentlige kulturlivet i tillegg til de selvstendige aktørene. Det å kalle inn til møter for å diskutere noe, er noe helt annet enn å bevege seg rundt i prosjekter som allerede foregår, og hoppe inn der du kan se en egenverdi eller utveksle synspunkter på tvers av det du jobber med, sier daglig leder Elisabeth Bjørke Knudsen.

Hun sier at de vil vurdere å flytte på seg om forslaget til høring blir gjennomført.

– Vi som frivillig organisasjon som jobber med kultur vil se på det som helt unaturlig å henge helt nederst i gangen med andre offentlige instanser enn kultur, så hvis resten av fagmiljøet blir flyttet på vil vi nok også se oss om etter andre steder å være. Det vil føre til en ytterligere forringing av fagmiljøet, og det samme tror jeg gjelder flere, forteller Knudsen.

Interkultur Drammen får nasjonal status: - Publikum er mer enn den hvite middelklassen

– Flaut

Hun mener det er hårreisende at sektoren blir behandlet sånn.

– Det har blitt jobbet så hardt for å bygge opp Drammen i så mange år. Når vi endelig klarer å få et velfungerende fagmiljø på beina, som til og med sørger for at vi blir kåret til årets kulturkommune, er dette det som skal bli bestemt i nye Drammen. Det er faktisk flaut, sier hun.

Fauske synes at deres medvirkning til studien har vært mangelfull, men håper at de kan få presentert hvordan de jobber gjennom høringen som nå pågår.

– Vi er usikre på hva kommunen tjener på at miljøet blir spredt på denne måten. Det er vel og bra at vi skal tjene publikum nært, men det hjelper ikke hvis vi ikke kan tilby dem gode tjenester som kommer hele kommunen til gode, sier hun.

Jonas Fjeld feiret Kulturkommunen: – Det skjer masse som interesserer meg i Drammen

Tror folk vil vurdere jobbsituasjonen

Fauske peker også på andre, mer personlige elementer, som kanskje kan få folk til å vurdere om de vil fortsette i jobben sin.

– For dem som blir plassert ut i enkelte av knutepunktene, vil det kunne bety en mye lengre reisevei til jobb. Samtidig blir de også flyttet ut av et fagmiljø de trives i, både faglig og sosialt. Enkelte kan også måtte bli nødt til å kjøre til jobb, som ikke bare blir dyrere, men det er også en dårligere løsning for klimaet, sier Fauske.

Hun ønsker å understreke at de er forberedt på at en ny kommune vil føre med seg endringer, og at de ikke er utelukkende negative til det.

– Vi har vært positive og spente til denne prosessen lenge, og ønsker å bidra til å finne best mulig løsninger for de endringene som må komme. Men vi kan ikke se at dette skal være effektiviserende verken for fagmiljøet, klimaet eller med tanke på kostnadene siden det også er mange nye lokaler som må tilrettelegges og tilpasses. Drammen trenger en kjerne av kulturkompetanse som sitter samlet, forteller Fauske.

Les også: Besøksrekord og salgsrekord for årets Globus-festival

Gjennomgår innspill

Direktør for kultur, by- og stedsutvikling i Nye Drammen kommune Einar Jørstad har følgende kommentar til saken:

–  Vi har nå fått innspill fra de ulike fagmiljøene i kommunen på mulighetsstudien som er utarbeidet. Disse innspillene skal nå gjennomgås nøye før rådmannen kommer med sitt forslag til lokalisering av kommunens tjenester og enheter. Dette forslaget skal drøftes med de ansattes organisasjoner før endelig beslutning tas. Utgangspunktet for mulighetsstudien er at det i den nye kommunen blir ti kommunedeler, og det er et overordnet mål å tilby tjenester så nær brukerne som mulig. Derfor vil det i den videre prosessen også være naturlig å se på hvilke tjenester som skal ut i de ulike kommunedelene.

Mer fra: Nyheter