Bare 12 nye smittetilfeller - men kommunen tror tallene er for lave

Det er registrert 12 nye smittetilfeller i Drammen siste døgn - men forsinkelser i testsystemet gjør at tallet nok er for lavt, tror kommunen.

Drammen kommune informerer om smittetallene i en pressemelding onsdag. Det er registrert 12 nye smittetilfeller - tre av dem med ukjent smittevei.

Tallet er det laveste registrert i Drammen på flere uker - men det kan være kunstig lavt, tror kommunen.

– Drammen sykehus gjennomførte i går en prøveoverføring av tester tatt i Drammen til Oslo universitetssykehus. Dette har medført forsinkelser i analysene, og dermed har vi et kunstig lavt smittetall som rapporteres i dag ettersom vi ikke har prøvesvar fra et helt døgn, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i pressemeldingen.

Altså ble deler av prøvene som var tatt overført til OUS, mens deler ble analysert i Drammen.

De 12 positive prøvene er analysert ved Drammen sykehus. Svar på resten av prøvene som analyseres ved Oslo universitetssykehus, kommer i løpet av dagen i dag. Men tallene blir først rapportert torsdag 19.

 Også prøver som tas i Drammen i dag, sendes til Oslo for analyse. Så vi skal være forberedt på at det er litt forsinkelse i dag også og at vi kan forvente at tallene vi rapporterer både torsdag og fredag kan være kunstig høye. Så på samme måte som at vi i dag ikke skal konkludere med et stort fall i smittespredningen, skal vi ikke de neste dagene automatisk konkludere med kraftig smitteøkning dersom vi får mange positive prøver, sier Einar Sagberg.

Ingen av de nå kjente nye smittetilfellene påvirker skoler elelr barnehager. Men to sykehjem blir påvirket.

Ved Saniteten bo- og servicesenter har en beboer fått påvist koronasmitte, og hele posten er satt i karantene. Fire beboere var i karantene fra før, men nå er ytterligere tre av beboerne og to ansatte satt i karantene. Ved Solberglia sykehjem har to ansatte fått påvist koronasmitte. Ingen beboere er foreløpig satt i karantene ved dette sykehjemmet, men det er iverksatt systematisk testing av både beboere og ansatte for å kartlegge eventuell smitte.