Nyheter

BAOS-dommen blir trolig anket

Bølstadlia Avlastning og Omsorgssenter (BAOS) har internt orientert de ansatte at de kommer til å anke, men har ikke formelt levert anken enda. Det kan føre til ytterligere to år i rettssystemet for de sju som opprinnelig vant saken før jul.

Like før jul kom dommen i saken mellom velferdsselskapet Baos AS og de sju konsulentene som har saksøkt sin egen arbeidsplass i Drammen tingrett. Den slår enstemmig fast at alle sju burde vært fast ansatt fra start av, stikk i strid med det Oslo tingrett kom frem til i Aleris/Stendi-saken.
Baos ble dømt til å etterbetale lønn, feriepenger og saksomkostninger. Advokat Kjetil Edvardsen anslo at Baos måtte ut med til sammen 12 millioner kroner, i en rettssak som kan få store konsekvenser for BAOS om den ble stående.
Daglig leder Lasse Sandnes var usikker på om BAOS kom til å anke dommen etter rettssaken i desember, men nå bekrefter både advokat Kjetil Edvardsen i advokatfirmaet Tenden og Jo Bull Strømholm at de ansatte har blitt orientert om at selskapet ønsker å anke.
– Det stemmer at vi ansatte har blitt informert om deres intensjon om å anke, men vi har så langt ikke formelt mottatt anken. De har signalisert at den kommer, så nå venter vi bare på å se hva anken faktisk inneholder, sier Strømholm til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Omsorgsarbeiderne vant mot BAOS i retten

– Skulle gjerne vært saken foruten

Strømholm var én av de sju saksøkerne som gikk til sak mot sin egen bedrift.

– Vi har fått det vi anser for å være en veldig klar dom i Drammen tingrett, og siden det ikke var noen konfliktpunkter hos dommerne som var enstemmig, forventer vi ikke noe radikalt som endrer den dommen. Advokatene vi har samarbeidet med, både Hjort i Oslo og Fagforbundets advokater sier at jussen er ganske klar, så vi er ikke veldig urolige med tanke på en eventuelt anke, sier Strømholm.

Likevel skulle han gjerne vært anken foruten.

– Hvis BAOS ønsker å anke, må de gjerne gjøre det. Vi skal stille opp og gå gjennom denne saken en gang til vi, med friskt mot og en klar seier som utgangspunkt, men det er klart at vi gjerne skulle sett at saken ble ferdig en gang for alle nå, forteller Strømholm.

LES OGSÅ: Tror Baos-dommen får konsekvenser

Kan ta opp mot to år

Advokat Edvardsen sier at han mener at dommen i Drammen tingrett er korrekt, og at hans største bekymring ved en eventuell anke er tidsaspektet.

– Hvis de ønsker å anke dommen er det selvsagt opp til dem, og hvis vi får inn en eventuelt anke må vi bare håndtere det. Vi har hele tiden ment at Drammen tingrett tolket loven helt riktig, så min største bekymring er at en anke vil gjøre at det tar veldig lang tid å få en avklaring på denne saken, forteller Edvardsen.

Siden Oslo er en voksende by med alle departement, mange statlige organer og stor økonomisk aktivitet gjør det sitt til at det kan ta opp mot to år hvis saken skal berammes og opp i Borgarting tror Edvardsen.

– Borgarting har lange instanser, og det tar ofte lang tid å få behandlet saker der. Mange av de store sakene går der, og Aleris/Stendi-saken er blant annet før denne saken i løypen. En anke i denne saken kan ende opp med å ta veldig lang tid, og jeg blir ikke overrasket om det tar mellom halvannet til to år å få berammet en eventuelt anke, forteller Edvardsen.

LES OGSÅ: Saksøker egen bedrift for retten til fast ansettelse

– Ser ikke helt hva de får ut av det

Dagsavisen Fremtiden har i flere dager prøvd å komme i kontakt med BAOS gjennom daglig leder Lasse Sandnes, men har ikke fått svar på gjentatte henvendelser. Strømholm tror det kan være fordi de selv ikke er helt sikre på hva de kan få ut av en eventuell anke, og ønsker å kjøpe seg tid.

– Det vil bli en ekstra belastning for firmaet, som da fortsatt vil ha en sak mot sine egne arbeidere gående i systemet. I tillegg vil det være et usikkerhetsmoment for de andre ansatte at saken fortsatt ikke er over, også er det jo et økonomisk aspekt her også. Forrige gang ble de dømt til å betale våre saksomkostninger også, så jeg vet ikke helt hva de ønsker å oppnå ved en eventuelt anke, sier Strømholm og fortsetter:

– Slik jeg har forstått det kommer de ikke til å anke det som går på selve klassifiseringen, altså det som gikk på at retten mente vi burde bli sett på som faste arbeidstagere. Da er det i såfall bare etterutbetalingene og det økonomiske de kan anke, men hvis de skal bruke flere millioner til advokater og nye saksomkostninger i håp om å få kuttet ned noen hundretusen på etterutbetalingene så vil det blir dyrt for dem, forteller Strømholm.

Han sier at for dem var ikke etterutbetalingene, men prinsippet ved saken viktigst.

– Hvis de ikke har kjempetro på at de skal få snudd en enstemmig dom så vet jeg ikke helt hva de kan få ut av det, og sånn sett kunne jeg anbefalt dem å tenke litt praktisk på situasjonen. For vår del er vi takknemlige for den hjelpen vi har fått fra Hjort advokater og Fagforbundet, og mener at denne saken viser at det er behov for sterke fagbevegelser også i tiden som kommer, mener Strømholm.

Mer fra Dagsavisen