Nyheter

Avhengig av Sp og Nei til bomring: Åpner for å styre mer etter meningsmålinger

På Høyres valgvake gikk stemningen fra taus til gradvis nesten munter. Ordførerkandidat Fredrik Haaning ser det ikke som vanskelig om han ender med å styre Drammen sammen med Nei til bomring, Frp og Sp.

Bilde 1 av 4

De jublet mer for Aps tilbakegang, enn for sine egne nasjonale prognoser. Men etterhvert så Fredrik Haaning og hans støttespillere ut til å senke skuldrene og tørre å snakke om at de kan komme til å bli sittende ved makten i Drammen. Medregnet rekordresultat for Senterpartiet på over 8 prosent og Nei til bomring på mer enn 7, så det ut til å holde akkurat for Høyre og Frp.

Rett etter klokka 21 kunne stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen dessuten melde at Høyre lå an til å bli største parti i Viken, og et og annet smil var etterhvert å få øye på.

- Vi er oppe i 27 prosent per nå, det betyr at vi likevel er større enn Ap, slo Haaning fast over en kaffekopp i bakgården på Café Picasso, etter at drøyt en tredel av stemmene i Drammen var talt opp.

Når 49 prosent av stemmene er talt opp kl. 22.47 er imidlertid Ap og Høyre igjen nesten helt like store, med henholdsvis 25,9 og 24,8 prosent. Den siste lokale målingen ga Høyre 23,5 prosent, så håpet lever om å havne på et nivå som ligger over meningsmålingene.

- Ulidelig spennende

Sånn er det alltid med Høyre: Vi lgger alltid dårligere an på meningsmålinger enn sluttresultatet, så det er vi vant til, sier Haaning, som flere ganger har slått fast at Drammen er på vei tilbake til "normalsituasjonen".

- Det betyr at Høyre og Ap er jevnstore, og så ser vi mer fragmentering, tenk bare på perioden med Bylista. 2011 var ekstraordinært, i 2015 fikk vi et bra resultat, men nå er vi tilbake. Fragmentering er helt naturlig i år.

Skyldes klatringen de siste dagene spørsmålet om ny bybru?

- Har ikke peiling. Man skal aldri selge skinnet før bjørnen er skutt. Jeg tar ingenting for gitt, det er ulidelig spennende. Jeg drikker kaffe for harde livet!

Hvis dere skulle få flertall, kan det bli med minst fire fra Nei til bomring. En kjenner vi godt, men flere er nye i kommunestyresammenheng. Hvordan blir det?

- Jeg har full respekt for de personene. Harald Wessel-Berg har lang erfaring, Anders Lunde er samfunnsøkonom, det er en kar man ikke trenger å tro noe om. De har én fokussak og det er bomringen. Det har de konsentrert seg om som protestparti, og så vil de se på den samlede politikken.

De har også sagt at de ønsker flere folkeavstemninger, og å henvende seg mer ut i langt flere saker. Det kan bli en annerledes styringssituasjon?

- Jeg er ikke noe glad i folkeavstemninger. Men jeg har ikke noe imot meningsmålinger.

Du tror de kan slå seg til ro med meningsmålinger?

- Det vet jeg ikke - men jeg ser ingen grunn til at man ikke skal kunne gjøre det. Jeg har foreslått det blant annet når det gjelder Svelvikveien, hvorfor kan man ikke spørre befolkningen i Svelvik, er dere interessert i å betale 15 kroner for en ny vei, eller vil du heller kjøre den gamle veien?

Så det er ikke noe galt i å drive direktestemming i saker?

- Jo, vi er ikke Sveits, vi har ikke kantoner, men er et indirekte demokrati. Vi skal ikke drive med folkeavstemninger i hytt og pine, men det å lodde stemningen i befolkningen...

Og å la seg styre av meningsmålinger underveis?

- Man kan lytte. Det er aldri dumt å lytte til befolkningen.

Samtidig vil det bli enda vanskeligere å styre langsiktig?

- Det er en balansegang mellom å være samfunnsbygger og se de store, lange linjene og det å lytte så en har forankring i befolkningen. Det går tross alt fire år mellom hvert valg, da bør man ha to ører og en munn for å si det sånn.

Men det blir vanskeligere å planlegge, du har snakket om å få på plass en ny byvekstavtale, uten bomring. Det krever en langsiktighet og forpliktelse bompengepartiet så langt ikke har vært så interessert i å signalisere?

- En ting er hva du sier i valgkamp, noe annet er det som skjer når realitetene innhenter deg. Da kan det hende man ser fornuften i å gjøre tiltak.

Hvis prosenten som ikke ønsker bomring er så høy som de og dere har antatt, vil dere få problemer med å få støtte i meningsmåling for å inngå en ny byvekstavtale?

- Nei. Nei. det tror jeg ikke. Det som har skjedd er en nasjonal bevegelse, dette har bare forsterket seg. Hadde man innført noe for et par år siden hadde nok ikke reaksjonene vært så svære, men vi så dette komme.

Har du hatt god teft og god timing, vil du si?

- Ja, det vet jeg at jeg har. I fjor høst ble jeg nærmest ledd av i spesialistmiljøene Poll of polls. Nå måtte nylig Johan Giertsen innrømme at jeg hadde rett.

På bergensk sa han: "Eg så han ikkje komme, men du hadde helt rett hele tiden Haaning". Det er ganske moro å høre! Men vi får ta det som det kommer, sier Haaning som foreløpig ikke tør å juble.

Frp står støtt

Hos Frp på Lauritz var Ulf Erik Knudsen allerede tilfreds med utsiktene til å gjøre det langt bedre lokalt enn det nasjonale resultatet for partiet, og når Dagsavisen Fremtiden er innom er prognosen 10,5 prosent og et resultat som ikke står tilbake for 2015.

- Vi har også en tendens til å gjøre det bedre enn forhåndsstemmene tilsier, slår partikameratene Knudsen og Lavrans Kierulf fast. Kierulf er førstekandidat for Viken Frp og med Høyre som største parti etter at en tredel av stemmene er talt opp ser han lyst på muligheten for å komme i posisjon.

Klokka 23.06 viser tallene en sakte, men sikker stigning for Frp som ligger an til å holde plassen som Drammens tredje største, med 11,1 prosent. I Viken ligger de an til 10, 6 prosent, med Sp like bak på 9 prosent. Med Høyre på 27 prosent og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger på 6 prosent ser det ut for å bli blått styre i kjemperegionen de neste fire årene.

Saken er oppdatert.

Mer fra Dagsavisen