Nyheter

Åpnet polet igjen: Sosionom i Drammen bekymret for folk i gråsonen

Hilde Brosø i Blå Kors er overbevist om at folk drikker på hjemmekontoret, og mener åpne Vinmonopol kan bikke flere i gråsonen over i avhengighet.

Lørdag morgen meldte regjeringen at Vinmonopolet i Oslo stenges ut januar. Helseminister Bent Høie ba folk innstendig om å ikke dra til nabokommunen for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune. Likevel kunne man se lange køer utenfor Vinmonopolet i Drammen på lørdag.

Da det ble klart at enda flere enn før stimet til nabokommunene for å besøket polet, valgte regjeringen å åpne Vinmonopolet igjen, for å hindre større spredning av koronasmitte på tvers av kommunegrensene.

Oppsiktsvekkende, sier sosionom Hilde Brosø, veileder i Blå Kors Steg for Steg i Drammen. Hun mener det beste hadde vært om regjeringen stengte Vinmonopolet i alle byer, istedenfor å åpne i Oslo igjen.

– Når polet holder åpent drikker folk mer, slår Brosø fast.

For dem som er alkoholavhengig spiller det ikke så stor rolle om polet er åpent eller ikke, mener hun. De som er avhengig skaffer seg ofte sprit illegalt uansett.

Hun er mer bekymret for den store andelen av befolkningen som kjører milevis for å kjøpe vin.

– Dame 50 pluss går ikke på torget og kjøper piller eller handler illegalt – hun går på polet.

Les også: Kadafi Zaman: – Jeg får meldinger hver dag fra voksne menn som forteller om overgrep

Åpent på vinmonopolet: Sosionom Hilde Brosø ved Blå Kors Steg for Steg, er mer bekymret for de som ligger i gråsonen enn for dem som er i ettervernsbehandling.

Sosionom Hilde Brosø ved Blå Kors Steg for Steg, er mer bekymret for de som ligger i gråsonen enn for dem som er i ettervernsbehandling. Foto: Emma Moberg

Kan vippe folk i gråsonen over

Brosø tror at Vinmonopolet er viktigere for dem som ikke er avhengig, eller som er i gråsonen til å bli avhengig.

– Jeg er overbevist om at mange sitter hjemme og drikker på hjemmekontoret, tar seg en øl til lunsj eller litt vin. Det er jo ingen som ser dem.

– Og så er det mange som kanskje er deprimerte nå, man får ikke trent, vært sosial eller holdt på andre rutiner, og da er det lett å vippe over kanten.

Brosø har over 30 års erfaring fra rusomsorg på Bragernes Behandlingssenter i Drammen. Hun mener det er mange som er i gråsonen for å trenge hjelp for alkoholavhengighet, som ikke får det.

– Hvis man skulle gitt behandling til alle som virkelig trengte det på behandlingsenteret, hadde vi ikke hatt kapasitet til å ta imot.

Les også: Sterkt ut mot de nye reglene i Drammen: – Dette er en overreaksjon

Vanskelig å holde seg rusfri

Det nedstengte samfunnet har ikke bare potensiale til å føre flere ned i flaska, men gjør det også langt vanskeligere å holde seg rusfri, for de som kjemper den daglige kampen.

– Vi ser at deltakerne hos oss som har vært rusfrie et år eller lenger, lider under at treninga og de dagligdagse gjøremålene stenges. Vi så det tydelig sist vår, da alt stengte ned. Mange fikk store utfordringer med å være rusfrie, forteller Hilde Brosø.

– Veien ned kan være ganske kort, og det tar ofte både tid og krefter å komme seg tilbake der man var.

Les også: Sangeeta må stenge butikken i Drammen: – Burde vært unntak for de små sentrene

Mer fra Dagsavisen