Ap vant på alle fronter til tross for tilbakegang

Både i Drammen, i Viken og nasjonalt var Arbeiderpartiet skolevalgets vinnere. Likevel er ikke alt rosenrødt.

På Drammen videregående skole fikk Ap 40,6 prosent av stemmene, som er en fremgang på 7,5 prosent siden forrige skolevalg i 2017. Det var imidlertid foran valget til Stortinget, og foran forrige kommunevalg fikk Ap hele 45 prosent, som vil si at partiet fikk en del færre stemmer denne gangen en før forrige kommunevalg.

Likevel var Ap det klart starte partiet, med MDG på andreplass (15%) og Høyre på tredjeplass (10,8%). Både antallet avgitte stemmer ( og valgdeltakelsen gikk noe ned ved årets skolevalg på Drammen vgs.

I fylket ser vi den samme tendensen, med lavere deltakelsesprosent (80.5%) og avgitte stemmer (34,045). Også i nye Viken fylke er Arbeiderpartiet størst, med 26,2 prosent foran Høyre (14,0%) og MDG på tredjeplass (13.1%).

LES OGSÅ: – Lufta går på ingen måte ut av ballongen

Seier, men tilbakegang også nasjonalt

Arbeiderpartiet er skolevalgets vinner med 26,6 prosents oppslutning. Høyre er nest størst med 12,9, mens MDG går kraftig fram og får 10,8 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg før stortingsvalget i 2017. Høyre fikk en oppslutning på 15,1 prosent den gang.

– De unge vil ikke ha kommersialisering i eldreomsorgen, skattekutt og økte forskjeller, sier leder Ina Libak i AUF.

MDG går kraftig fram med 4 prosentpoeng fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent.

Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent. Det er høyere enn partiet noen gang har oppnådd.

– Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9 (-0,8), SV 9,9 (-0,1), Sp 8,0 (+1,3), KrF 2,3, (-0,8), Frp 8,2 (-2,2) og andre partier og grupper 6,2.

– Jeg tror nok at Arbeiderpartiet kommer til å se dette som et positivt resultat. De har jo hatt en del målinger hvor de har ligget lavt, særlig i byer som Oslo, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo.

Aardal påpeker samtidig at Høyres resultat er lavt.

– Du må tilbake 2005 for å få et svakere resultat ved skolevalget, sier valgforskeren.

MDG har på sin side en sterk vekst sammenlignet med skolevalget i 2017. Også Venstre og Senterpartiet går fram sammenlignet med forrige skolevalg, påpeker han.

LES OGSÅ: Ap reddes av rødgrønne venner