Anikken står bak dugnaden «God jul, lille venn»: – Vi er bekymret

Hittil er det færre som har meldt seg til julegave-dugnaden, men behovet er større enn noen gang.

– Vi arrangerer for tiende gang, men i år er vi litt bekymret, sier Anikken Hjelde, grunnleggeren av «God jul, lille venn».

I 2011 startet hun dugnaden, der målet er å samle inn julegaver til barn i familier som har litt mindre å rutte med.

Det hele begynte med at Hjelde og noen venninner lagde en lukket facebookgruppe – trodde de. Det viste seg at gruppen var åpen, og over natta var det mange som meldte seg på for å gi gaver. Et slags hell i uhell, og ideen om å gi julegaver til barn som trenger det, ble allemannseie over natta.

Julegavene som folk gir, leveres videre til Frelsesarmeen, Barnas Stasjon, Drammen Røde Kors og Sammen for Buskerud.

Men i år opplever Hjelde at de har færre givere enn tidligere år.

– Folk er kanskje skeptiske til en sånn dugnad nå, men vi tror likevel at det skal gå bra. Vi skal legge godt til rette med tanke på smittevern, og så håper vi folk melder seg som gavegivere.

Med et år preget av et tøft arbeidsliv, mener hun behovet for dugnaden er større enn noen gang.

– Mange er permitterte eller har mista jobben, så økonomien er gjerne dårligere enn ellers. 

På denne plassen, mellom Drammensbadet, Drammen vegs og Drammenshallen skal God jul, lille venn arrangere sin dugnad. Folk må komme til fots, oppfordrer Anikken Hjelde. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: – Ny Nav-praksis skremmer folk fra å kreve sin rett

Ikke i teateret

Vanligvis finner innsamlingen sted i Drammens teater, men på grunn av koronasituasjonen har God Jul lille venn tatt noen grep for å klare å gjennomføre dugnaden.

– Det blir et utendørsarrangement under telt. Vi skal holde innsamlingen ved Drammenshallen og Drammensbadet, på tomta der tivoliet pleier å være. Vi prøvde å få til en drive-in levering, men det gikk ikke. Folk må komme gående med gaven. Men vi skal lage et hyggelig event, det blir julemusikk og hygge, lover Hjelde.

I tillegg til å få hjelp av Drammen Røde kors til å stå klare med håndsprit og passe på hvor mange som er på området, oppforderer de alle til å bruke munnbind.

– Det blir litt klinisk og kanskje ikke helt koselig, men sånn må det bli i år, understreker Hjelde.

– Hva skal folk gjøre hvis de har lyst til å gi en gave til God jul, lille venn?

– Da kan man enten melde seg som giver på Facebook. Vi deler ut alder og kjønn på de som trenger gaver to uker i forveien. Ellers kan man komme på selve innsamlingsdagen. Da ser du alder og kjønn på de som ønsker gaver, så kan du velge hvem du ønsker å gi en gave til.

Slik ser det vanligvis ut i Drammens teater under God jul lille venn-arrangementet. Foto: Privat

LES OGSÅ: TV-anmeldelse «Atlantic Crossing»: Tamt krigseventyr på NRK

Over hele landet

I fjor var Hjelde og de andre frivillige på Lørdagsrevyen på NRK, og arrangementet har spredt seg til Tromsø, Bodø, Trondheim, Stavanger og Bergen, men koronastuasjonen gjør at flere steder ikke arrangerer dugnad i år.

– Det er veldig leit, nå som behovet er større enn noen gang, sier Anikken Hjelde.

Selv om Hjelde foreløpig har fått inn færre givere enn tidligere år, forteller hun om folk som kommer år etter år for å levere gaver, og mange barnefamilier som har det som tradisjon å gi gaver via God jul, lille venn.

– Har folk blitt rausere på disse ti årene, slik du ser det?

– Ja, jeg tror det. Jeg ser jo at det har starta lignende prosjekter og dugnader, og det var det ikke for 10 år siden. Jeg har også vært i kontakt med folk som vil starte opp. Det høres kanskje litt arrogant ut, men God jul lille venn er liksom rota, og så har det blitt forgreininger. Det er så fint at folk gjør sine ting og starter opp.

Anikken Hjelde håper så mange som mulig kommer på årets God jul, lille venn-dugnad. - Vi tar smittevern på alvor og skal ha gode rammer rundt arrangementet, sier hun. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: (U)lykken er en pille

Her kan du levere gavene:

Drammen:

Søndag 22. november. Innsamlingen vil foregå ved Drammenshallen/Drammensbadet, ved plassen hvor tivoliet pleier å være. Alle må da komme til fots.

Smittevern:

  • Hold god avstand (minst 2 meter)
  • Oppfordrer alle til å bruke munnbind
  • Ta på hånd-desinfisering ved inngang
  • Gavene legges under oppmerket telt
  • Vi har ikke penn, papir eller merkelapper

Utdeling av alder og kjønn på de som ønsker gave kommer i begynnelsen av november, og da vil du finne ditt navn på listen med en oversikt over alder og kjønn på «barnet ditt».

Lier:

Drive-in arrangement

Mandag 30. november 2020 kl. 15.00–18.00 utenfor Liertoppen kjøpesenter

Øvre Eiker:

Drive-in arrangement

Onsdag 9. desember kl. 14.00–18.00  

Elektroveien 8, 3300 Hokksund

I Mjøndalen er det ennå ikke bestemt dugnadssted hvor gavene kan leveres.