Fremtiden

Turtips: Den nye blåmerkede Bremsarunden

Seniorgruppa i Mjøndalen IF har vært ivrige med både ryddesag, drill, spade og malekost i det siste. Derfor har det blitt blåmerket flere turstier i fjor og i år. Dagens turforslag er Bremsarunden, som nå også er blåmerket.

Av Tom Helgesen

Hva: Fottur på Mjøndalsskauen.

Hvor: Skogområdet mellom MIF-hytta og Bremsetjern.

Lengde: Ca. 6 km med start fra MIF-hytta.

Høydeforskjell: Ca 80 meter.

Du kan enten parkere like før du kommer til Skog Bakerverksted (noen parkeringsplasser på venstre hånd) eller på den store parkeringsplassen oppe ved MIF-hytta.

Ved førstnevnte alternativ går du inn til lysløypa og følger denne vestover. Da kan du enten gå en liten sti som går mot sør opp på Bremsåsen og følge den videre vestover over den frodige åsen, eller følge den brede turveien i lysløypa i samme retning.

I den store svingen i lysløypa tar du av fra denne og følger den blåmerka stien videre vestover. Snart går blåmerkinga sørover og ned mot Bremsetjern.

Asbjørns klopp er ei ny trebru som går over vestenden av Bremsa på Mjøndalsskauen.

Starter du fra MIF-hytta og følger blåmerkingen herfra, vil du komme til samme sving i lysløypa etter hvert.

Nede ved vannet ser det håpløst ut, ikke minst på grunn av herjinga til flommen Frida i 2012. Men fortvil ikke, dugnadsgutta i MIF senior har lagd egen trebru over vassdraget. «Asbjørns klopp» ble åpnet i 2020, og den skal hedre skautraveren og mjøndølingen Asbjørn Aulie som døde så alt for tidlig. Han var selv født ved siden av kapellet Tabor og var en ektefødt sønn av Mjøndalsskauen.

Beveren har vært på jobb ved vestenden av Bremsa på Mjøndalsskauen.

Opp Helleseterlia fra Bremsetjern er det bratt, men snart står du oppe på skogsbilveien. Den følger du til venstre noen hundre meter før blåmerkinga går over til traktorvei.

Du er nå i skitraseen rundt Bremsa, og den skal stort sett følges hele veien tilbake til MIF-hytta. Først forbi den sørligste delen av Bremsetjern, og like etter er du der Riseplassen en gang lå.

Nå blir det kursendring vestover mot MIF-hytta. Det går blåmerket sti over Bremsåsen, så det kan også være et alternativ på deler av tilbakeveien.

En vakker fagerknoppurt har fått insteksbesøk ved Riseplassen på Mjøndalsskauen.

Husk bare på at innenfor grensene til Bremsåsen naturreservat er alt planteliv fredet. Det gjelder ikke bare orkideene som området er så kjent for, men alle typer blomster.

Generelt sett går hele denne runden gjennom noe av det frodigste distriktet har å by på. Blomsterprakten er selvsagt ikke sammenlignbart med forsommeren, men fremdeles kan du oppleve Mjøndalsskauens blomsterenger i august.

Se for øvrig kart og turbeskrivelse på Ut.no