Fremtiden

Åpner første restaurant av flere

Rajvinder Kaur planlegger et indisk matimperium med utspring i Drammen og Lier. Først ute er den indiske restauranten AuthenTikka på Liertoppen.

– Hei! Du gikk nettopp rett forbi meg.

Rajvinder Kaur er på telefonen med Dagsavisen Fremtidens utsendte, som leter etter den nye indiske restauranten på Liertoppen, AuthenTikka.

Bak en stor plakat som dekker inngangen til lokalet, står den ferske restauranteieren og vinker.

Det er dagen før den store åpningen 6. mai, og Kaur har akkurat tid til å klemme inn en prat med avisa før møtet med Mattilsynet.

To restauranter, produksjonslokale og konditori

– AuthenTikka skal servere rask, rimelig og autentisk indisk mat, forklarer Kaur. Dette blir den første av flere restauranter og prosjekter liungen har på planene i drammensdistriktet. Selv om fokuset i dag er på Liertoppen, ligger skissene for det kommende produksjonslokalet i Drammen på bordet.

For å forstå alle selskapene Kaur eier, og planene som skal realiseres, må hun ta fram penn og papir og begynne å tegne strukturen.

– Jeg sammenligner planene med å være ansatt i et konsern med mange prosjekter, forklarer den driftige gründeren.

Kaur er utdannet ingeniør, og driver et konsulentselskap. I tillegg driver hun bedriftsrådgivning og er eier av BlackSeeds AS.

Sistnevnte har datterselskapet AuthenTikka, der Kaur planlegger flere restauranter i Drammen og Lillestrøm, og Kaurs kommende “konditori-baby”, SweetMahal.

Leter etter restaurantlokale i Drammen

I sommer begynner nemlig byggingen av et storkjøkken i lokalene til gamle Skoger meieri i Drammen. Her skal det lages kaker og søtsaker fra Sentral-Asia, i tillegg til å produsere indiske curry-baser med marinert kjøtt som skal selges til restauranter.

– Planen er å finne et toetasjes lokale i Drammen, der vi selger kaker og søtsaker produsert i de gamle lokalene til Skoger meierier i første etasje, og ha AuthenTikka-restaurant i andre etasje.

Frem til restaurant - og konditoriet er på plass i Drammen, skal søtsakene selges fra disk i produksjonslokalet i Drammen.

Selv om Rajvinder Kaur har jobbet som ingeniør det meste av yrkeslivet sitt, er hun oppvokst med matproduksjon.

Da foreldrene flyttet til Lier fra India på 70-tallet, begynte de å jobbe med grønnsaker på Sylling gård. Rajvinder hjalp med å pusse rosenkål og pakke kinakål.

Gir salg av indiske kaker en ny sjanse

I 2003 åpnet hun et konditori med kaker fra Sentral-Asia i Drammen, under navnet SweetMahal. Dette ble lagt ned i 2008. Nå gir hun likevel kakene en ny sjanse.

– Det var en annen tid. Mat fra Asia var ikke like utbredt i Norge, og det var færre familier med innvandrerbakgrunn i Drammen.

Hun sammenligner kaketradisjonen i Midtøsten og Sentral-Asia med konfekttradisjonen mange nordmenn er oppvokst med, eller kaffe, som kanskje er vanligere å tilby i norske hjem i dag.

– Du kommer ikke ut fra et indisk, pakistansk eller nepalsk hjem uten noen kakestykker innabords, forklarer Kaur og ler. – Det er en stor del av gjestfriheten.

– Nå er det absolutt et hull i markedet etter kaker fra India, Pakistan, Bangladesh og Nepal, som har samme kaketradisjoner. Det behovet skal SweetMahal dekke.