Fremtiden

Seks ungdomsbedrifter fra Drammen til NM: – Det er klart vi er spente

«Jobb for ungdom» fra Drammen VGS tok fire priser i fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter.

Av Stephan Pettersen

Seks ungdomsbedrifter fra Drammen VGS gikk til topps i ulike kategorier i fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter rett før påsken, og skal dermed representere Buskerud i NM 29. april.

Disse er Anti-Gli, DiaBeaters, Worker, FourtyFour, ReCan og Jobb for ungdom.

Ungdomsbedriften Jobb for ungdom tok fire priser, og ble blant de to beste i fire kategorier. Ungdommene utviklet en nettside som gir arbeidssøkende ungdommer et samlepunkt for å søke jobb, slik at arbeidsgivere enklere kan finne og ansette arbeidskvalifiserte ungdommer.

Nå venter NM for de unge gründerne.

– Juryen ble spesielt imponert over bedriftens innovative idé om arbeidsmiljø for ungdom, som har vært spesielt vanskelig dette siste året. Det har ikke vært lett for unge å få seg jobb og tjene noen kroner, sier Erlend Eggen, leder for Ungt Entreprenørskap Viken om ungdomsbedriften «Jobb for ungdom».

Tenker langsiktig

Måneden før fylkesmesterskapet var fokuset til ungdomsbedriften kun på konkurransen. Bedriften stakk blant annet av med prisen for beste innovasjon.

– Jeg tror vi gjorde det så bra fordi vi har jobbet så hardt og lagt inn mange timer. En annen grunn er nok at dommerne skjønte at vi er en bedrift med en idé som har en plass i markedet, og at vi er villige til å jobbe hardt for å få det til, sier daglig leder i Jobb For Ungdom, Marcus Valle.

Valle sier at selv om de ønsker å vinne NM, tenker bedriften mer langsiktig. Først og fremst ønsker de å vise produktet de har å tilby.

– Vi gjør så godt vi kan, så får det gå som det går. Det er jo selvfølgelig kult å vinne et NM-gull, men det er ikke der fokuset vårt ligger i det store og hele. Vi ønsker jo å bevise at vi fortjener en plass på markedet, og gjøre en forskjell i norsk næring.

– Hva er planen etter NM?

– Planen er å jobbe hardt for å få tjenesten vår til å fungere ordentlig, slik folk kan få nytte av den. Jeg er ganske sikker på at skoleprogrammet er satt opp slik at vi må gjøre om ungdomsbedriften til et AS. Vi føler jo egentlig at vi så vidt har startet, og at vi kan få til så mye mer, sier Valle.

Konkurransen blir hardere

Hele 2.700 elever på videregående skoler i Viken har skapt sine egne ungdomsbedrifter i året som har gått. Fra Buskerud deltok 70 ungdomsbedrifter i konkurransen.

Ifølge Erlend Eggen i Ungt Entreprenørskap blir konkurransen hardere når de tar steget fra fylkesmesterskap til norgesmesterskap.

– Til NM har man silt ut de beste av de beste. Det som gjorde at bedriftene vant i fylkesmesterskapet, er ikke nødvendigvis godt nok lenger.

Eggen forklarer at Drammen VGS har vært gode på ungt entreprenørskap i mange år og er derfor ikke overrasket over at skolen hevdet seg i fylkesmesterskapet.

– Mye handler om lærernes evne til å motivere elevene, selv om ungdommene må skape resultatene selv. Dette får de til gang på gang. Det er en kultur for å jobbe godt. Lærerne har god kunnskap om hvordan drive en ungdomsbedrift. De er flinke og viderefører dette til nye lærere, sier han.


Mer fra Dagsavisen