Fremtiden

Jan Kristian gikk Birken fire ganger på 24 timer: – Det ballet på seg

Lørdag gikk Jan Kristian Haugnæss (43) fra Mjøndalen over målstreken på Lillehammer, etter å ha gått Birkebeinerrennet fire ganger på ett døgn.

Sammen med fire andre veltrente skientusiaster hadde han da tilbakelagt 216 kilometer på 20,5 timer. Gjengen har til nå samlet inn 60.000 kroner til Ida Eides minnefond. Haugnæss legger ikke skjul på at mange mener det han holder på med er litt sprøtt.

Hvordan i all verden kan man finne på noe sånt som dette, og det frivillig?

– Jeg begynte å tenke på da jeg gikk Birken i 2019, sammen med faren min på 76 år. Og så da jeg gikk rennet om igjen, litt fortere, dagen etter. Jeg kom til at det – ut fra vær, føre, kondisjon og fart - måtte være gjennomførbart å gå løypa fire ganger på et døgn. Og derfra ballet det på seg, forteller Haugnæss.

Fokus på skjulte hjertefeil

Da flere fikk høre om de friske planene ble han sponset med det han trengte av utstyr. Og da noen foreslo at han samtidig kunne samle inn penger til et egnet formål, syntes han det var en god idé.

Han valgte seg Ida Eides minnefond, som går til økt kunnskap om livreddende førstehjelp, økt fokus og forskning på skjulte hjertefeil – og økt tilgang på hjertestartere.

Ida Eide døde brått og fullstendig uventet høsten 2018. Den tidligere aktive langrennsløperen på bare 30 år deltok i et mosjonsløp da hun fikk hjertestans, og livet sto ikke til å redde. Hun var samboer med komiker Nils-Ingar Aadne, som i dag er styreleder for minnefondet.

– Jeg syntes dette var et veldig godt formål, både siden det har med langrenn å gjøre – og fordi jeg selv strekker strikken langt som mosjonist. Dette kunne skjedd med hvem som helst og det er noe jeg tenker på rett som det er, så jeg passer alltid på å si ifra om hvor jeg skal før jeg legger ut på treningstur.

De som gjennomførte er Rudi Kristiansen, Tor Christian Eilertsen, Ole-Petter Sætre, Gro Siljan Hjukse og Jan Kristian Haugnæss.

Skikkelig godfølelse

Egentlig hadde Haugnæss planlagt å gjennomføre styrkeprøven i fjor, men bare dagen før han skulle stille til start lukket hele samfunnet ned på grunn av koronapandemien. Birkebeinerrennet ble avlyst – og selv om det ikke utgjorde noen smitterisiko at han alene gikk løypa fire ganger på et døgn, følte han at det ble helt feil. Dermed ble prosjektet lagt på is.

I år, med en fortsatt pågående pandemi – og fire bekjente hardhauser med på laget, valgte han likevel å trå til. Som nevnt gjennomførte de med glans.

Nå skulle man kanskje tro at også maraton-skiløperen fra Mjøndalen har jaget rundt med ski på beina og deltatt i renn siden tidlige barneår. Det har han ikke.

– Nei, dette begynte jeg først med i 2010. Jeg var småbarnspappa og begynte å bli sånn passe sofaslapp. Så jeg kjøpte skiutstyr for å komme i form, og satte meg som mål å gjennomføre Birken. Tiden spilte ingen rolle, jeg ville bare komme gjennom det – og det klarte jeg. Da fikk jeg skikkelig «godfølelsen» – som for meg handler om både motivasjon, mestring – og ikke minst mening. Siden har både Birken og dobbelt-Birken (å gå løpet to dager etter hverandre, red.anm.) blitt en årlig foreteelse.

Birken ganger fire er ikke den eneste styrkeprestasjonen til Haugnæss. Tidligere i vinter omtalte Dagsavisen Fremtiden Haugnæss sin lørdagstur på fjellet, som ble 11 timer på fatbike-sykkelsetet i -20 grader.

– Jeg er glad i å utfordre meg selv og teste grenser – både på ski og sykkel. Jeg har blant annet gått Nordenskioldsloppet i Jokkmokk i Sverige på 220 kilometer på ski, Pendlerrennet fra Gjøvik til Oslo – på 135 kilometer og jeg har syklet Offroad Finnmark – som er 700 kilometer på et par dager.

Haugnæss forklarer gleden over å gjennomføre disse kraftprestasjonene som en fascinasjon over å se hva hodet faktisk klarer å styre kroppen til gjøre.

Lærer bort «triksene»

Nå vil han gjerne dele denne gleden med andre – men det handler ikke om å presse andre til like ekstreme utfordringer.

– Jeg vi gjerne gi et tilbud til andre menn der ute, som ønsker å øke aktivitetsnivået på en eller annen måte. Men det behøver verken å handle om høy puls – eller at det skal være så langt eller slitsomt. Eneste krav for deltakelse er at du kan gå – og har treningstøy. Alle kan vi strekke strikken litt – og det skal ikke så mye til. Det handler mest av alt om den mentale biten, som henger veldig sammen med den fysiske. Her tror jeg at jeg kan bidra, med bakgrunn i erfaringene jeg har gjort meg – og mentale verktøy jeg bruker.

Haugnæss forklarer videre at tilbudet er for menn, fordi han opplever at det fortsatt er litt tabubelagt for menn å snakke om psykiske utfordringer. Han mener det er enklere å snakke ut om ting, for eksempel på en trugetur med innlagt bålpause, om det bare er menn til stede.

– Også er jeg jo mann selv, så jeg skjønner naturlig nok mer av det menn sliter med. Vi er gjerne ikke like flinke som kvinner til å prate om det som skjer på innsiden, men jeg er ikke i tvil om at i hvert fall mange av de mer hverdagslige utfordringene lar seg løse med større åpenhet og gjennom fysisk aktivitet.

Jan Kristian Haugnæss oppfordrer interesserte til å holde øye med oppdateringer på Facebook-gruppene til «Aktiv terapi & omsorg», som drives av ektefellen Anette Haugnæss og «Det skjer i Mjøndalen»– så snart samfunnet åpner mer opp igjen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: