Nyheter

16 hunder rammet i Buskerud

Via spørreskjemaet som er sendt ut til landets veterinærer, har Mattilsynet fått informasjon om at 173 hunder har fått blodig diaré siden 1. august. Av dem kom 56 fra Oslo, 27 fra Akershus og 16 fra Buskerud.

– Det er et omfattende arbeid å systematisere data om hundene som er meldt inn med disse symptomene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom disse.Vi fortsetter å bearbeide informasjon fra kartleggingen, i tillegg blir det obdusert hunder, og vi mottar prøver av syke hunder fra veterinærklinikker, sa Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet, i en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag.

Vedlagt var også en fylkesvis inndeling av sykdomstilfellene, der det kommer fram at bare Oslo og Akershus har hatt større forekomst enn Buskerud - med 16 tilfeller. Av de 173 besvarte spørreskjemaene fra hundeeiere med syke hunder, kom 18 fra folk med hunder som hadde dødd.

Nye tall

Fra før av har vi bare fått høre om tre tilfeller i Buskerud, nå skriver dere 16?

– Det har en enkel forklaring. De løpende meldingene Mattilsynet får, om nye sykdomstilfeller, kommer i tillegg til de 173 tilfellene som nå har kommet fram via spørreundersøkelsen, sier Tronerud til Dagsavisen Fremtiden.

Han forsikrer om at Mattilsynets ansatte jobber på spreng for å finne ut hva utbruddet av hundesykdommen skyldes - og til enhver tid gjør hva de kan for å holde publikum så godt informert som mulig.

– Dette er ikke moro for noen - og finner vi noen nye holdepunkter går vi selvfølgelig ut med det så fort vi kan.

Følg rådene

Men dere vil ikke opplyse om hvilke kommuner de syke hundene kommer fra? Hvis det for eksempel var en opphopning av syke hunder i Drammen, bør ikke hundeeierne få vite det - så de kan være litt ekstra forsiktige, i hvert fall så lenge dere ikke kan avkrefte at sykdommen smitter?

– Hvis vi gikk ut med kommunenavn frykter vi at hundeeiere i disse kommunene ville blitt veldig redde, mens folk i kommuner som ikke blir nevnt kanskje gir mer blaffen. Det kan få helt feil konsekvenser, for sykdomstilfellene meldes  inn fra dyreklinikkene - men det er  ikke gitt at hundeeier bor i samme kommune som dyreklinikken ligger i. De kan jo ha kjørt i et par timer for å komme dit. Uansett ser vi ikke for oss at man kan unngå en eventuell smittefare på noe bedre vis - enn ved å følge rådene vi allerede har gitt. De gjelder enten man bor i et område der flere hunder har blitt smittet, eller på et sted der det foreløpig ikke er rapportert om noen tilfeller, forklarer Tronerud.

Hunden må ut

Siden Mattilsynet først la ut sine råd for unngå hundesykdommen, hvorav det første og viktigste er å "begrense kontakten med andre hunder", har de lagt til; "men sørg for at hunden din får den luftingen og mosjonen den trenger".

Dette var også hundetrener Gro Saugerud inne på, i intervjuet med Dagsavisen Fremtiden mandag. Hun fryktet mange knapt turte å ta med seg hunden ut av sin egen hage - eller knapt gikk ut i det hele tatt.

– Når vi gir råd om at hunden ikke bør ha nærkontakt med andre hunder, så betyr ikke det at man må holde hunden innendørs. Vi mener heller ikke det er farlig å delta på treninger for eksempel, bare man forhindrer den i å hilse på andre hunder - og følger rådene for øvrig. Men dette er selvsagt opp til enhver, forklarer Tronerud.

Flere svar snart

Siste nytt fra Veterinærinstituttet torsdag er at de til nå har obdusert 15 hunder, og i 12 av disse har de kunnet påvise bakterien Providencia alcalifaciens. Undersøkelsene av bakterien - for å fastslå i hvilken grad den har bidratt til å forårsake sykdom, samt å undersøke eventuelle egenskaper og slektskap mellom bakteriene - vil skje i dagene framover.

Instituttet opplyser også at de nå jobber med å analysere dataene fra de innsendte spørreskjemaene, og at dette vil gi nærmere informasjon om antallet sykdomstilfeller totalt - og hvorvidt det finnes noen fellestrekk. De skriver også at de forventer resultatene fra et stort antall prøver - innsendt fra ulike steder i landet - i løpet av denne uka. Øvrige laboratorieanalyser forventes neste uke. Det presiseres imidlertid at dette ikke nødvendigvis vil gi noe nærmere svar på hva som forårsaker hundesykdommen.

Les også: Hund fra Lier døde trolig av den fryktede hundesykdommen - her finner du også listen med råd fra Mattilsynet.

Fortløpende oppdateringer om hundesykdommen finner du hos Mattilsynet - her - og hos Veterinærinstituttet - her.

Fylkesvis oversikt over sykdomstilfellene: Oslo: 56, Akershus: 27, Østfold: 6, Hedmark: 14, Oppland: 2, Buskerud: 16, Vestfold: 3, Telemark: 5, Rogaland: 2, Vest-Agder: 5, Aust-Agder: 9, Hordaland: 2, Møre og Romsdal: 6, Sogn og Fjordane: 2, Trøndelag: 8, Nordland: 3, Troms: 4 og Finnmark: 3

Mer fra Dagsavisen