Annonse
Mange år med historie: Paolo Martini har spart på alt pressen har skrevet om Studium Actoris, som nå risikerer å miste fotfeste etter at de ble tatt ut av statsbudsjettet for 2018.

Truet teater får støtte fra hele verden

Teatergruppa Studium Actoris mister trolig pengestøtten fra statsbudsjettet og vil ikke kunne feire 30-årsjubileet neste år, dersom kulturministeren ikke tar hensyn til de mange støtteerklæringene som renner inn fra hele verden.

Annonse
Fredrikstad24

«Mit navn er Eugenio Barba. Jeg forestiller mig, at mit navn ikke er Dem bekendt». Slik innleder den verdenskjente teatermannen som står bak Odinteatret, eposten til kulturminister Linda Hofstad Helleland. Han har skrevet én av mange støtteerklæringer som har tikket inn fra alle verdenshjørner de siste ukene.

– Mye er i bevegelse nå med regionreformen, og Østfold er blitt et erobringsobjekt, sier lederen for Studium Actoris, Paolo Martini.

Tas til fange

Teatergruppa har fått støtte over statsbudsjettet siden 2007. Sykehusklovner, Den kulturelle motorveien, Folk i gata og Barnas Verdensdager er noen av få ting de har tilbudt publikum i Østfold, Norge og verden siden oppstarten for 29 år siden.

– Østfold er som den lille søte løshunden i Italia, som alltid finner beinet den trenger for å overleve. Og som er så liten og søt at noen kommer og setter bånd rundt halsen dens og tar den med seg til det fine hjemmet inne i hovedstaden. Det at Studium Actoris nå blir tatt rotta på, er et symptom på at politikerne i Østfold lar løshunden bli fanget, sier Martini videre.

– Ja, er vi tatt til fange ennå?

– Jeg synes det haster. De får fjernet oss og dermed penger som tilfaller Østfold.

Grunnlaget faller bort

Studium Actoris mister en million kroner, og dermed grunnlaget for hele driften.

– Hva er det for dem? Det er «peanuts», det er ingenting! mener Martini.

«Det tager år at opbygge et levende, lysende miljø og en indsats af mange motiverende mennesker – kun en underskrifts pennestrøg at slukke dette», avslutter Eugenio Barba støttebrevet sitt med.

Nå gjenstår det å se hvordan kulturministeren responderer.

- Vi mister et bein

Camilla Eidsvold (SV), vara til Stortinget, har skrevet en av støtteerklæringene. Hun frykter konsekvensene for Østfold-kulturen, nå som Studium Actoris fjernes fra statsbudsjettet.

– Med regionreformen er Studium Actoris viktigere enn noensinne. Vi må ha flere bein å stå på, eller så velter vi. Nå tar man vekk ett av de få beina Østfold har, sier hun.

– Jeg har sett mye av det Studium Actoris har gjort, men fikk sjokk da jeg skjønte hvilken høy stjerne de har i utlandet. Vi kan ikke bare leve på Grease og Flashdance. Vi må ha hele spekteret av scenekunst.

Avskriver ikke alle muligheter

Enkelte kilder Dagsavisen har snakket med setter spørsmål ved Høyre-politiker Tage Pettersens interesser i Brageteatret i Drammen, hvor han har vært på befaring. Spørsmålet dreier seg om hvorvidt dette er ensbetydende med manglende interesse for å fremme kulturen i Østfold. Pettersen forsikrer om at dette ikke stemmer.

– Under besøket ble det snakket om Brageteatrets ønske om å vokse seg større i hele Viken-regionen. De så med glede og spenning på å få et større nedslagsfelt enn Buskerud. Jeg tror dette er spennende tanker også for teatermiljøet i Østfold. Men selvfølgelig jobber vi for kulturtilbudet i Østfold også.

– Men Østfold står svakt som kulturfylke sammenlignet med de øvrige i Viken. Ser du det som problematisk at Studium Actoris fjernes fra statsbudsjettet?

– Ja, det er selvfølgelig et poeng, men vi har i budsjettavtalen med Venstre og KrF til gjengjeld økt bevilgningene til Kulturrådet med 30 millioner kroner. Der kan Studium Actoris søke støtte på lik linje med andre friteatergrupper dersom de finner prosjekter som passer inn. Så vil jeg heller ikke avskrive alle andre muligheter før det endelige budsjettet er vedtatt, sier Pettersen.

Annonse