Fredrikstad

Teater om «ælva» - en hyllest til Fredrikstads livsnerve

I sin nye forestilling «Ælva Våres» skal Jens O. Simensen og Hans-Petter Thøgersen ta publikum med på en musikalsk og humoristisk reise med Glomma som utgangspunkt.

Bilde 1 av 2

– Det er nesten rart vi ikke har gjort det før, med tanke på rollen elva har hatt og fortsatt har her, sier Simensen om stykket, med premiere 1. mars.

Sammen med parhest Hans-Petter Thøgersen har han tidligere skrevet de tematiske, historiske teaterforestillingene «Værstekællær», «Plankebyen» og «Stabbur-Nilsen». Denne gangen tar de for seg et litt bredere tema.

– Hvis du tenker på elva i et historisk perspektiv, kan det deles inn i tre faser. Det startet med at den var byens livsnerve for transport, vasking av tøy og så videre. Så kom man til den industrielle alderen, en fase der man vendte elva ryggen – den ble forsøpla, bruene kom og den var ikke lenger livsnødvendig. Nå har vi fått elvemetroen og reetableringen av ferjetransporten, og den har fått en revitalisering, sier Thøgersen.

Alle disse elementene bindes sammen i forestillingen, ledet an av en ferjefører – spilt av Bjørnar Spydevold – som geleider publikum gjennom ulike historiske hendelser.

– Vi springer litt i tid, og det er ikke noen kronologisk forestilling, understreker Simensen.

– Det er en ramme med ferjeføreren, men samtidig er det enkelt å hoppe inn og ut av den. Jeg tror det skal bli lett for publikum å følge, supplerer Thøgersen.

Blandet erfaring

Forestillingen er skrevet som et musikkteater, med ti nyskrevne låter av Svein Gundersen. Totalt 25 roller blir besatt i disse dager, før prøvene starter ordentlig på nyåret.

– De fleste har teatererfaring, men det er også bra at noen nye med lyst til å stå på scenen har meldt seg, sier Thøgersen.

Duoen håper at de som ser stykket skal både le og lære.

– Man vil kunne kjenne igjen historiske karakterer, og så vil man bli kjent med nye som man kanskje ikke visste at hadde en historisk tilknytning. Vi tenker at formidling av lokal historie gjennom teater kan gjøre det enda mer interessant, utdyper Thøgersen.

– Vi gjør som vi pleier når vi skriver denne typen forestillinger – tar utgangspunkt i faktiske historiske hendelser og begivenheter. Så drodler, dikter og «juger» vi litt rundt det, og skaper forhåpentligvis god underholdning for publikum, fortsetter Simensen.

Klare for oppfølger

Nå er de spente på hvordan folket vil motta «Ælva våres».

– En vet jo aldri om en treffer i denne bransjen, men det vi vet er at elva er noe som angår alle i Fredrikstad. Og så har vi jo gjort dette noen ganger, og har såpass tro på oss selv at vi mener vi har klart å skape en forestilling som er engasjerende, lærerik og underholdende, sier Simensen.

– Om dette med elva blir en suksess kan vi følge opp med nye forestillinger, for materialet er jo utømmelig, slutter Thøgersen.

Mer fra Dagsavisen