Annonse
FYRER TILBAKE: Kronikkforfatter Stein Erik Lauvås (Ap).

- Sutring og kjefting tyder på at de har en dårlig sak

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) fyrer tilbake mot kronikken fra Høyre og Frp om hans påståtte løgner om jobbskaping og velferd i kommunene.

Annonse
Fredrikstad24

KRONIKK: Av Stein Erik Lauvås (Ap), stortingsrepresentant

Arbeiderpartiet ser tydelig at det er behov for å øke innsatsen på skole og omsorg i kommunene. Det betyr at kommunene trenger mer penger slik at de får et bedre utgangspunkt for å gi innbyggerne de tjenester de trenger. Det er ikke hverken rettferdig eller rimelig at flertallet av kommunene i Østfold får mindre av Høyre- og Frp-regjeringen enn det regjeringen selv mener blir prisveksten.

Når man får mindre i «lønningsposen» enn det som blir prisstigning, så forstår de fleste at da må det strammes inn og utgifter må kuttes. Det er situasjonen for over halvparten av Østfold-kommunene. De må kutte. Da får vi ikke den satsingen som er nødvendig innen skole og omsorg.

Les også: - Lauvås gjentar usannheter

Finansdepartementet skriver selv på sine sider at det bare er 8 av 18 kommuner i Østfold som får økning i inntektene på mer enn 2,5 prosent for 2017. At man nå prøver å fremstille at noen kommuner får store overskudd for 2016, som et varig løft, er jo underlig økonomisk forståelse. At man har fått igjen på skatten et år betyr jo ikke at man kan øke de daglige driftsutgiftene. Skattepengene kommer bare en gang, utgiftene hvert år. Slik kan man ikke holde på i privatøkonomien og slik kan selvfølgelig heller ikke kommunene holde på. Da går det galt og man havner i gjeldskrise. Privat eller offentlig, det går ikke å bruke mer enn det man tjener.

Arbeiderpartiet vil styrke kommuneøkonomien i Østfold ganske enkelt fordi vi ser at våre barn trenger en bedre skole. Våre eldre trenger mer omsorgstjenester både i hjemmet og på institusjon. Østfolds kommuner behøver rom for å ansette flere lærere i skolen og flere sykepleiere og omsorgsarbeidere i hjemmetjenester og på sykehjem.

Den satsingen klarer vi ikke få til i alle Østfold-kommunene når «lønningsposen» fra Frp- og Høyre-regjeringen til 10 av 18 Østfold-kommuner ikke engang klarer å holde tritt med pris og lønnsvekst.

Østfold-samfunnet trenger en ny arbeiderpartiledet regjering, som viser vilje og evne til å bruke pengene på de viktige oppgavene. Skattekuttene til Norges aller rikeste sørger ikke for mer velferd i kommunene og skaffer ikke flere barnehageansatte, lærere og flere hender i omsorgen.

Østfold Arbeiderparti setter felles velferd og en bedre kommuneøkonomi foran skattekutt til dem som har mest fra før. At Frp og Høyre sutrer og kjefter i sine leserinnlegg tyder på at de har en dårlig sak.

Annonse