Annonse
NYTTE AV HVERANDRE: Beboer Anne Helene Løvlie ved Gressvik sykehjem nyter godt av sommerens aktivitetsassistent i Glemmen-elev Louise Janik, som samtidig får nyttig praksis.

Sol ute, sol inne – i hjertet og i sinnet

Sommer betyr mer innholdsrike dager for beboere ved sykehjemmene i Fredrikstad – til glede for de eldre og til nytte for elevene som gjør jobben.

Annonse
Fredrikstad24

Av Sofie A. Lysø

Aktivitetstilbudet for de eldre i Fredrikstad forsterkes i sommerperioden. Elever ved helse- og oppvekstlinja på Glemmen videregående skole holder denne sommeren de eldre med selskap på sykehjemmene.

Oppgavene til de såkalte aktivitetsassistentene er å gjøre det «lille ekstra» for beboerne.

– Aktivitetsassistentene arrangerer hyggelige aktiviteter for beboerne, og tar seg god tid til å snakke med hver enkelt. Blant annet steker de vafler og går turer sammen, forteller virksomhetsleder Judith Horvath Svendsen for Omsorgssentre Syd i Fredrikstad kommune.

Takknemlig for tilbudet

En av de heldige som får ekstra selskap og noe mer å fylle dagene med, er beboer Anne Helene Løvlie på Gressvik sykehjem, som har besøk av aktivitetsassistent Louise Janik (17) mens Dagsavisen Østfold er innom.

– Jeg synes det er kjempehyggelig at Louise er her og gjør litt ekstra stas på oss. Hun er en sprudlende og jordnær jente, og jeg gleder meg allerede til neste gang hun kommer på besøk, forteller Løvlie.

Elevene som har fått jobb som assistenter vinner også på ordningen. Janik stortrives i jobben.

– Jeg synes det er utrolig hyggelig, og jeg merker at brukerne setter stor pris på jobben jeg gjør. I tillegg er det en god erfaring å ta med seg videre, forteller hun.

Janik setter høyt det å ta seg tid til hver enkelt. Hun opplever at mange eldre ikke får besøk like ofte som andre.

– Det hyggeligste med denne jobben er et at jeg kan ta meg god tid til alle og enhver, og tilrettelegge for hver enkelt. Noen trenger bare en å snakke med, og da er jeg der for å ta en hyggelig prat med hver enkelt, beskriver hun.

Over 20 søknader

I år som i fjor ble det bestemt at det skulle ansettes aktivitetsassistenter på sykehjemmene rundt om i Fredrikstad kommune. Kravet var at elevene skulle være mellom 16 og 18 år, for å vise at også de yngre kan gjøre nytte av seg i arbeidslivet. Og tilbudet om sommerjobb var populært. Kommunen fikk inn over 20 søknader fra elever ved Glemmen, men kun seks elever fikk tilbudet om sommerjobb som aktivitetsassistent.

Judith Horvath Svendsen forteller at etatsjef Birgitte Skauen Kopperud søkte midler gjennom Helsedirektoratet for å få dette gjennomført.

– Også i fjor hadde vi dette tilbudet, og det fungerte utrolig godt. Derfor valgte vi å søke om midler i år også, forteller Svendsen.

Pengene brukes til å lønne assistentene.

– Det er klart at det blir en annen situasjon for elevene når de får lønn for arbeidet det gjør. Vanligvis er de vant til kun å ha praksis på sykehjemmene, påpeker Svendsen.

Primært gjelder det for det forsterkede aktivitetstilbudet i sommer.

Annonse