Fredrikstad

- Skal se at det er mulig å være toppidrettsutøver i Østfold

Olympiatoppen har åpnet avdeling i Fredrikstad, hvor Erling André Strand (35) skal legge til rette for unge utøveres satsing på toppidrett.

Hvem: Erling André Strand (35)

Aktuell: Leder for Olympiatoppen Øst, den åttende underavdelingen av Olympiatoppen, som ble etablert i Fredrikstad ved årsskiftet.

Hvordan vil det bli synlig for folk at Olympiatoppen nå holder hus også i Østfold?

– På kort sikt handler det om at vi skal være synlige ute i idrettsmiljøet i regionen og bli bedre kjent med det. Det jobbes godt i de fleste miljøer her nede allerede, og vi skal støtte opp om den jobben som gjøres for å bygge opp om gode prestasjoner. Så er det viktig å skape et godt fellesskap mellom bredde- og toppidretten og synliggjøre viktigheten av å ha toppidrett i regionen, som også blant annet kan generere bedre folkehelse gjennom at man får flere lokale utøvere å se opp til.

Hva blir dine viktigste oppgaver som leder for avdelingen?

– Det absolutt viktigste nå i startfasen blir å danne et godt fagteam som kan være med på å bygge opp Olympiatoppen Øst. I tillegg må vi kartlegge hvilken kompetanse trenere og utøvere i regionen trenger mer av, og hvordan vi kan bidra med dette ut mot idretten.

Hva tror du blir effekten av Olympiatoppens nærvær etter en femårsperiode?

– Håpet er jo at de som i dag er 15–16 år – morgendagens toppidrettsutøvere – skal oppleve at det går an å lykkes i nærmiljøet sitt. At de ser det er trenere her i området som gir dem muligheten til å lykkes, og at det på sikt er flere utøvere som bor i Østfold og presterer på høyt internasjonalt nivå. På den måten vil det også kunne skapes flere lokale idrettshelter og forbilder.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det første som slår meg er en bok jeg sitter med nå for tida. Jeg er så inne i den at jeg nesten har glemt navnet på forfatteren... Sapiens – en kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg gjør felles aktiviteter med barna mine, og ser den gleden de har over mestring av de små ting, som for eksempel bygging av Lego eller et parti sjakk, som det har vært mye av i det siste.

Hvem var din barndomshelt?

– Supermann. Det handlet om en fascinasjon for det å ha superkrefter, og jeg har fortsatt Supermann på kontoret og nøkkelknippet mitt. Etter hvert har jeg forstått at den beste superkraften nok er hjernen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg tidvis er litt ubesluttsom og tenker ti ganger fram og tilbake før jeg tar hverdagslige avgjørelser.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Klimaspørsmålet. De endringene det kan medføre i globalt perspektiv, flukt som igjen kan skape krig og konflikt, er det viktig å løfte.

Er det noe du angrer på?

– Nei, det vil jeg egentlig ikke si. Det jeg har gjort gir erfaringer som jeg kan ta med meg videre i livet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hm … Det blir vanskelig å få til i og med at vedkommende er død, men jeg vil si Hans Rosling. Han har synliggjort hvordan vi kan ta tak i ulike globale utfordringer, og gikk nok bort litt for tidlig. Jeg kunne godt tilbrakt noen dager i heisen med ham.

Mer fra Dagsavisen