Annonse
GÅR FOR GJENVALG: Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal er Østfold KrFs toppkandidat også til neste ukes stortingsvalg.

Rusmisbrukerens politiske stemme

Stortingskandidat Line Henriette Holten Hjemdal (45) snakker for dem som ikke alltid finner veien til stemmeurnene; fattige, rusmisbrukere og psykisk syke.

Annonse
Fredrikstad24

Inn mot stortingsvalget 11. september intervjuer Dagsavisen Østfold ni toppkandidater fra Østfold – fra partiene Rødt, SV, Ap, MDG, Sp, KrF, V, H og Frp.  Hva driver dem, hvilke kamper vil de kjempe for Østfold og hva visste du ikke om dem fra før?

Hun er allerede kjent i gangene på Stortinget, Line Henriette Holten Hjemdal, som kapret utjevningsmandatet for KrF ved forrige valg. Hun har allerede fått mye til å skje i Østfold, og nevner blant annet Barnehuset i Moss, statsbudsjettsplass for Kulturdråpen og masterutdanningen på Akademi for scenekunst.

Hun lover at folk vil legge merke til henne også dersom hun får tillit i en ny periode.

– Hvor er det skoen trykker i Østfold?

– Vi har mange området vi må jobbe med her, men vi må skape verdier gjennom næringsutvikling. Jeg vil jobbe for at vi skal få opp Moss lufthavn Rygge igjen, og det skjer ved å fjerne flypassasjeravgiften og ved å opprettholde taxfree-ordningen. Og vi må ta tak i den sosiale delen, og sørge for at alle har gode hverdager – også de som er nederst på den økonomiske statistikken, sier hun.

Hjelp til rusmisbrukeren

Hjemdal er nemlig særdeles opptatt av å snakke for dem som ikke roper så høyt selv. For dem som er knyttet til rus, psykiatri, fattigdom og menneskehandel.

– Hele mitt politiske engasjement kommer fra mamma og pappa, som jobbet innen rusomsorg. For meg er det viktig at vi har ulike behandlingstilbud som er tilpasset rusmisbrukeren. Så må den behandlingen være der når rusmisbrukeren er motivert, og ikke om 14 dager eller tre måneder. Det som også er helt avgjørende, er ettervernet og bolig. Er du blitt rusfri og må flytte tilbake til ruskollektivet ditt, er det stor mulighet for at du faller utpå igjen, sier KrF-politikeren, som er også er opptatt av å skape rusfrie tilbud til ungdom.

Vil få bukt med fattigdom

Hjemdal vil være en politiker som legger enda mer kraft i å hjelpe dem som lever i barnefattigdom.

– Det er 7.500 fattige barn i Østfold. Det er 7.500 for mange. Det skaper utenforskap, og en liten centimeter følelse av det er for mye og det skal ikke barn behøve å oppleve, sier hun.

Hun mener at barnefattigdom kan motvirkes ved å få flere mammaer og pappaer i arbeid.

– Det er nøkkel nummer én. Vi vet hvem disse familiene er; vi vet at de har liten eller lavere tilknytning til arbeidslivet, vi vet at de har lav utdanning, at det er mange enslige og en del er innvandrere.

– Men hvordan er dette forenlig med kontantstøtte, som KrF kjemper for?

– For det første er kontantstøtten bare inntil barnet er 24 måneder, og vi sier nå at mammaer og pappaer som kommer med en annen kulturell bakgrunn skal ha språkopplæring dersom de skal motta kontantstøtte, forteller hun.

KrF ønsker også å øke barnetrygden, men samtidig skattlegge den etter inntekt slik at det blir en rettferdig fordeling. De ønsker også at ikke mer enn fem prosent av lønnen skal gå til barnehage.

Flere faggrupper i skolen

Hjemdal forteller at hun og partiet ønsker å få flere lærere per elev og at de ønsker å få flere faggrupper inn i skolen.

– På skolen skal du også dannes som menneske. Vi ønsker flere faggrupper inn i skolehelsetjenesten. Læreren er ikke psykolog og skal ikke være det, og psykologen har ikke samme kunnskaper som miljøterapeuten, sier hun, og mener det må være overskudd i det offentlige til å følge opp dem som ikke selv klarer å ta initiativ. Det være seg elever, arbeidsledige eller syke.

– Jeg snakket med en som var kommet inn i arbeidslivet igjen gjennom Nav-systemet, og jeg spurte hva suksessfaktoren var. Han svarte at det var at en fra Nav ringte ham. De ringte ham, hanket ham inn. Man har ikke ork til å ta det initiativet selv. Man må bli sett når man trenger det, sier hun.

– Jeg kjemper for dem som ikke orker å gå i demonstrasjonstog, som ikke orker å gå og stemme. Jeg håper østfoldingene ser at Stortinget også trenger slike politikere.

FAKTA: Line Henriette Holten Hjemdal

* 45 år.
* Skilt, har to barn.
* Kommer fra Fredrikstad og bor i Fredrikstad.
* Har bodd 12 år i Askim.
* Engasjert i KrFU fram til 1994.
* Rådgiver for helseministeren i Bondevik II-regjeringen.
 * Jobbet med politikk på heltid siden 2001.

Les også: - Stopper Viken med ny regjering
Les også: Vil hjelpe 20.000 unge ut av fattigdom
Les også: - Vi skal ha mestere og mastere
Les også: I dialog om hyperloop i Norge
Les også: Franskinspirert «sentrumsekstremist»
Les også: - Lover at jeg ikke skal gjemme meg bort i en krok
Les også: - Østfold er porten ut til Europa

Annonse