Politiet: – Rekordmange båter på vannet i sommer

Til tross for tilnærmet perfekt båtvær hele sommeren, har det stort sett vært rolige dager for mannskapet på politibåten i Østfold. Men noen syndere har de fått i garnet.

– Jeg er imponert over hvor flinke folk er. Nesten samtlige bruker vest selv om de kjører sakte på stille vann, sola steker og det er 34 varmegrader. Folk har blitt mye bedre på det, og påbudet som kom i 2015 hjelper nok også på, sier politibetjent Geir Austvik.

Sammen med kollega Jon Helge Holte patruljerer han denne sommeren i båt mellom svenskegrensa og Drøbak som del av politiets sjøtjeneste.

– Vi kjører rundt ti timer hver dag, og dette er den eneste politibåten i fylket som er i daglig drift, forteller Holte.

Fart og fiske

Årets sommer har vært som skreddersydd for båtfolket, og det merkes også av mannskapet på politibåten.

– Det har vel vært rekord i antall båter ute på sjøen, og veldig mange forhandlere som rett og slett er tomme for båter, mener Austvik.

Deres erfaring er at de aller fleste oppfører seg pent på sjøen, men det er likevel noen som tråkker over streken.

– Det er som regel daglig noen som blir tatt for å kjøre for fort i soner med fartsbegrensning. Ulovlig fiske har vi også tatt en del av, og slapp vel ut seks hummer bare på tirsdag, sier Holte.

Les også: Disse gutta kan berge livet ditt (+)

VETERANER: Politibetjentene Geir Austvik (t.v.) og Jon Helge Holte har jobbet i sjøtjenesten i over 20 år. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Noen bryr seg ikke

Vannskuterkjøring er en annen aktivitet som skaper forvirring, blant annet på grunn av nye lokalbestemte reguleringer av året.

– Det som har gjeldt helt siden den åpnet i september 2009, er totalforbudet mot å kjøre innenfor nasjonalparken. Fortsatt er det folk som ikke har fått det med seg, turister som ikke har satt seg inn i lokale regler og selvfølgelig også noen som ikke bryr seg, sier Holte.

– Det er tydelig forskjell på de som eier og de som leier. Eierne er mer ansvarsbevisste, mens de som kanskje har leid i to dager skal tyne det maksimalt, utdyper Austvik.

Les også: – Dropp ankerdrammen hvis du ikke har ankret opp for godt

Bot med et smil

De to politibetjentene er veteraner i den ettertraktede sjøtjenesten, og setter pris på å få litt variasjon fra gatepatruljeringen de gjør resten av året.

– Det er bedre å gå med redningsvest enn skuddsikker vest når det er 30 varmegrader, fastslår Holte lattermildt.

Samtidig benytter de anledningen til å rose de mange som har vært ute på sjøen så langt i sommer.

– En del båtbranner og grunnstøtinger har det vært, og det kan gå dritt, men heldigvis har det vært såpass mange andre ute at folk har fått raskt hjelp, sier Austvik.

– Noen blir litt misfornøyde når vi tar dem, men stort sett er folk like blide selv om de får et forelegg på 1.500 kroner for å ha kjørt for fort i 5-knopssone. Det gjør også jobben vår enklere, slutter Holte.