I veien nedenfor Uno X-stasjonen lekte guttene i veien da Natalie Marie Andersen kom kjørende i slutten av desember.

Politiet: – Det er grenser for hva man kan ta høyde for

Kravene til aktsomhet hos bilfører er veldig strenge, men ved ulykker blir alle omstendigheter vurdert, sier politiinspektør Hilde Bøch Høyer.

Det er med bakgrunn i denne saken at politiinspektøren forteller om etterforskning knyttet til trafikkuhell. I saken kunne man lese om 24 år gamle Natalie Marie Andersen, som opplevde at ungdom lekte midt i veien på riksvei 109 mellom Sarpsborg og Fredrikstad en kveld hun kom kjørende. En lek ungdommene selv kalte for «selvmord».

– Plutselig ser jeg masse mennesker løpe ut av veien. Jeg bremser ned, og da ser jeg at en av dem står igjen – midt i veibanen, fortalte Andersen da.

Ungdommene hadde mørke klær og hetter, så de var vanskelige å se i desembermørket.

Ser på omstendighetene

Politiinspektør Hilde Bøch Høyer ved Øst politidistrikt, sier at aktsomhetskravet til veitrafikkloven er veldig strengt, og at dersom Andersen eller andre hadde kommet til å kjøre på ett av barna, ville saken blitt etterforsket på en objektiv måte.

– Man ville vurdert om sjåføren kan klandres på noen som helst måte. Man vurderer hva slags vei det er, hvor gode lysforhold det er, samt andre omstendigheter som kan ha påvirket sjåførens aktsomhet, sier hun, og understreker at man som sjåfør til enhver tid skal kunne stoppe for en hindring i veien.

– Men det er jo en grense for hva man kan ta høyde for, og det er den grensen etterforskningen retter seg mot. Det er ikke naturlig at mørkkledde barn skal leke i den veien og på det tidspunktet, sier hun videre.

Skolen «ville tatt tak»

Sjåføren som opplevde hendelsen anslo at barna som lekte i veien var i ungdomsskolealder.

– Jeg er ikke kjent med den saken, men selvfølgelig ville skolen tatt tak i det dersom vi hadde fått høre noe, sier undervisningsinspektør Tonje Maria Ruud ved Haugeåsen ungdomsskole, som er den mest nærliggende skolen.

– Skolen tar også tak i ting som skjer på fritiden til elevene, og dette er jo en veldig alvorlig, ja, livsfarlig lek, og da måtte vi forklart dem at man ikke kan gjøre sånn, sier hun.