Annonse
FOTBALL HELE ÅRET: Rikke Helene Melby og Henrik Pettersen lever og ånder for fotballen, og mer spesifikt fotballdømming. – Det er ikke mange helger i året uten at vi dømmer eller ser kamper, og når det skjer er det nesten krise, sier dommerparet.

Par i svart mot dommertoppen

Gressvik-gutten Henrik Pettersen (26) og Rikke Helene Melby (22) fant hverandre gjennom dommermiljøet i Østfold. Nå går det i fotballfag praktisk talt hver dag, og den felles drømmen er å dømme på høyeste nivå.

Annonse
Fredrikstad24

– Det hender vi gir hverandre gult kort for å glemme å gå ut med søpla, spøker Rikke.

Men bak fleipen ligger det et visst snev av alvor. Samboerparet dømmer begge fotball nesten hver eneste helg, sommer som vinter, og når de ikke dømmer selv ser de kamper enten på stadion eller på TV.

Hjemmeanalyse

– Vi får nok med oss minst tre-fire kamper i uka som tilskuere, og da er vi mer interessert i å følge med på hva dommeren gjør enn på spillet. I tillegg bruker vi mye tid på å diskutere og analysere situasjoner fra kamper vi har dømt når vi er hjemme også, forteller Henrik.

– Så kan vi selvsagt glede oss over en god fotballkamp og juble for scoringer begge veier hvis vi ikke dømmer kampen selv, legger Rikke til.

Per i dag dømmer Henrik herrenes 2. divisjon, mens Rikke er hoveddommer både i 5. divisjon for menn og damenes 1. divisjon. Begge representerer stolt hjemklubbene Gresvik IF og Aurskog-Finstadbru SK, og har ambisjoner om å dømme på høyere nivå.

Lærere

– Neste nivå er å prøve å nå førstedivisjon og eliteserien, og drømmen er selvsagt å nå toppen. Jeg må ta en kamp av gangen, og så lenge muligheten er der må man bare gjøre det best mulig i de kampene man får. Så får andre vurdere om det er godt nok, sier Henrik nøkternt.

Når de utfordres på hva de har til felles utenom fotballen blir det verre.

– Han er barnehagelærer og jeg utdanner meg til å bli lærer, så det er jo på en måte også en felles interesse, sier Rikke etter en tenkepause.

– Det går jo mye i fotball, men vi har begge jobba i Joker-butikk, supplerer Henrik.

– Backer hverandre

Etter henholdsvis ti og seks år med dømming på de fleste nivåer opplever de nå at holdningene til dommere blir stadig bedre.

– I lavere divisjoner løpes det litt mindre og snakkes mer, mens man er mer opptatt av å spille enn å kjefte jo høyere nivå det er. Da blir kampene ofte lettere å dømme også, sier Henrik.

– Jeg har venta på reaksjoner på at jeg dømmer herrefotball, men det jeg har fått har vært overraskende positivt, tilføyer Rikke.

I dagens fotball stilles det stadig tøffere krav også til dommerne, og da er det greit for de to at de har hverandre.

– Vi støtter hverandre, og spesielt etter kamper der det ikke har gått så bra og man har hatt noen uheldige situasjoner, da har vi en veldig god samtalepartner og backer hverandre opp, sier Henrik.

– Vi vet hva det innebærer, så hvis den ene må reise bort en helg så blir ikke den andre sur. Vi vet at det er det som må til, avslutter Rikke.

Annonse