Annonse
Fargerikt: Initiativtakeren til motdemonstrasjonen i Fredrikstad i sommer håper å kunne farge byen med homoflagg. FOTO: Darren Calabrese/NTB SCANPIX

– Overveldende engasjement

Initiativtakeren bak Facebook-arrangementet «Stopp nazistene – motdemonstrasjon» har ikke ord for hvor stor pris han setter på engasjementet blant folk. Men det tar mye tid for en nybakt pappa å planlegge!

Annonse
Fredrikstad24

– Ja, jeg har jo ei fire måneder lita jente hjemme, og hun er ikke så glad i å vente, sier Dan André Syversen, som står bak arrangementet som nå går varmt på Facebook. Over 1.600 har meldt fra at de kommer, og 3.400 er interesserte.

Som Dagsavisen Østfold meldte tidligere denne uka, har Den nordiske motstandsbevegelsen fått tillatelse fra politiet til å marsjere og holde taler i Fredrikstad sentrum under parolen «Knus homolobbyen» lørdag 29. juli (se faktaramme). Det vekker mildt sagt harme hos mange, men politiet tydeliggjør at det handler om ytringsfrihet.

LES OGSÅ: Vil avvise nazidemonstrasjon

– Ikke politikk

Syversen, som selv er aktiv i Rødt i Fredrikstad, sier motdemonstrasjonen ikke er politisk.

– Nei, jeg mener at å si nei til nazisme ikke handler om politikk. Det er dessuten bred tilslutning fra partier både på høyre- og venstresiden her.

Etter at engasjementet har eskalert på Facebook, har telefonen til Syversen knapt vært stille.

– Det ringer ukjente nummer hele døgnet. Det er overveldende å se engasjementet fra folk. Mange melder at de gjerne vil hjelpe til. Med jobb og en lita jente prøver jeg å delegere bort så mye som mulig, sier han.

Per nå er det fremdeles mange løse ideer og lite penger. Syversen forteller at de jobber med å skaffe artister og penger. De vil gjerne «fargelegge» byen med homoflagg under demonstrasjonen.

– På Facebook ramler det nå inn vanvittig mange gode ideer, og jeg håper folk fortsetter å melde inn det de tenker, sier han.

LES OGSÅ: "Sammen er vi så ufattelig mye større"

– Utrolig moro

– Hva tenker du om at bevegelsen har valgt Fredrikstad som sted for demonstrasjonen?

– Jeg vil tro det har noe med at byen er nærme grensa. De er flere i Sverige, og jeg antar at det kommer mange derfra. Men jeg er skuffa over at de tenker at Fredrikstad er en sone hvor de kan spre rasisme, sier Syversen.

Arrangementet har fått bred oppslutning politisk, men også organisasjoner og foreninger vil delta.

– Det er utrolig moro at vi kan være så mange forskjellige sammen og planlegge. Det er fremdeles en stund til, så vi har litt tid.

Per i dag er de en gruppe på rundt 80 personer som holder i arrangementet, og Syversen opplyser at de skal ha et planleggingsmøte på St. Croix-huset i Fredrikstad førstkommende mandag.

– Vi håper så mange som mulig dukker opp der, og kommer med innspill og ideer.

Annonse