Annonse
Livet først: Brannsjef ved Fredrikstad brann- og redningskorps Stein D. Laache ber om at varsling og evakuering blir prioritert framfor å forsøke å slokke en brann. Man kan i verste fall miste muligheten til å redde ut barn som sover.

– Øv på brann i hjemmet!

Brannsjef Stein Laache oppfordrer til å ha brannøvelser i hjemmet – slik 26 prosent av oss gjør allerede.

Annonse
Fredrikstad24

– Sett på brannalarmen, klatre ut vinduet og lær barna hva de skal gjøre, sier brannsjef ved Fredrikstad brann- og redningskorps, Stein D. Laache.

Ifølge undersøkelser gjort av Kantar TNS, i anledning den nylig tilbakelagte brannvernuka, opplyser 26 prosent av befolkningen at de har hatt brannøvelse hjemme. 64 prosent sier at de har snakket om hva de skal gjøre dersom det begynner å brenne. Dette er fine tall, mener Laache, men han ønsker å nå ut til de tre resterende fjerdedelene.

– De fleste av oss har deltatt i brannøvelser på jobb eller skole, men samtidig vet vi at de fleste dødsbranner skjer hjemme, påpeker han.

Øve på evakuering

Laache anbefaler at familier, særlig barnefamilier, trener på hva de skal gjøre i tilfelle brann, som ofte kan oppstå om natten. Fordi stressnivået stiger kraftig under en brannsituasjon, er det viktig å ha klare avtaler på forhånd.

– I forbindelse med at man skifter batterier på brannalarmen i november, kan man skru på alarmen slik at barna blir kjent med lyden. Så kan man samtidig øve på å evakuere huset på en sikker måte, og i tillegg avtale et møtested utenfor, kanskje under en lyktestolpe eller hos naboen. Vær enige om at dersom man våkner av brannalarmen om natten og ser mye røyk ved soveromsdøren, så bør man primært evakuere ut soveromsvinduet, forklarer Laache.

Snakke med barna

Brannsjefen mener det er viktig å sørge for at barna vet at de har trygge voksne i huset dersom en brann skulle oppstå. Det er også viktig å fordele oppgaver ved en eventuell brann.

– Foreldre bør tilpasse samtalen med barna individuelt. Man må ikke skape utrygghet, men heller en forståelse for at en brann kan oppstå og hva man skal gjøre når dette eventuelt skulle skje, sier han.

Han snakker også om bevisstgjøringen av å varsle, ikke bare brannvesenet, men hverandre. Det er ikke uvanlig at barn ikke våkner av brannalarmen fordi de gjerne sover tyngre enn voksne.

Viktige forholdsregler

Laache anbefaler at alle i husstanden vet hvordan man bruker brannslokkingsapparat, hvor det står og at det fungerer. Det siste sjekker man ved å vende det opp ned og lytte etter om pulveret sildrer fritt i beholderen.

Brannsjefen kommer samtidig med de sedvanlige oppfordringene om aldri å lade telefoner eller annet datautstyr om natten, og minner om at vaskemaskinen kun bør benyttes på dagtid.

– Det er i tillegg alltid fornuftig å ta en liten brannvernrunde på kvelden før man legger seg, sier Laache.

Annonse