Annonse
JEGER: Elisabeth Strømme er klar for å jakte flere lærebedrifter og flere lærlingplasser til elevene som trenger lærlingplass fra høsten.

Østfolds egen læreplass-jeger

Hun skyter verken fugl eller elg, Elisabeth Strømme, men har med fersk jegertittel likevel et skarpt mål i sikte: Flere hundre østfoldinger uten lærlingplass skal bli null.

Annonse
Fredrikstad24

– Målet er ikke mindre enn 100 prosent lærlingplass-dekning i fylket vårt, sier hun offensivt til Dagsavisen Østfold.

Noen få uker er gått siden hun startet i jobben som fylkeskommunens nye lærlingplass-jeger i ett års prosjektstilling. Den jobben innebærer at hun skal ut til potensielle lærlingbedrifter og «selge» elever. Selgerbakgrunnen kan komme godt med. For selv om fylkeskommunen nå kan melde at det er sikret lærlingplass til 130 flere lærlinger enn på samme tid i fjor, står jubelen på ingen måte i taket i Østfolds opplæringskomité.

Ikke i mål

– Vi gleder oss naturligvis over framgangen, som er resultatet av langsiktig og målbevisst arbeid. Men vi er på ingen måte i mål, og tar ingen seier på forskudd. Fortsatt står veldig mange lærlinger uten en plass hvor de kan praktisere faget sitt for å forberede seg på yrkeslivet, sier komitéleder Elin Tvete (Sp).

561 ungdommer har nå fått læreplass før det gjøres opp regnskap i november. Det er 130 flere enn på samme tid i fjor.

– Vi tror vi er vitner til en vedvarende økning, som var betydelig mindre i fjor. Det skal vi jobbe enda mer aktivt med nå som vi har ansatt en læreplass-jeger. Nå har hun brukt tiden på å gjøre seg kjent med systemet, og etter ferien skal hun ut og skape forståelse for hvorfor det er så viktig å tilby nok læreplasser for å ta vare på profesjonene. Samtidig vil hun gi bedriftene kort vei til informasjon om hva som forventes av lærebedriftene og hvordan fylkeskommunen tilrettelegger for dem, forteller Tvete.

– Motivert

Jegeren selv mener fylkeskommunen har tatt et riktig valg ved å opprette prosjektstillingen – og er full av pågangsmot.

– Jeg er veldig motivert for dette, og opplever at det er mange positive bedrifter der ute og mange flinke elever. Vi har satt oss et hårete mål, men mange dyktige mennesker jobber hardt for at alle lærlinger skal ha et praksistilbud. Det tror jeg vi skal klare, sier hun.

Selv om 561 allerede har sikret seg lærlingplass, står altså flere hundre fortsatt uten et tilbud til høsten. Av de 561 har 480 såkalt ungdomsrett, mot 367 på samme tid i fjor.

Formidlingsansvarlig Hans-Einar Rustøy Hansen i opplæringsavdelingen i fylket, har følgende tips til dem som ikke har fått læreplass ennå:

– Som søker konkurrerer du med over 1.000 andre om de beste læreplassene. Søkeren som er aktiv, og viser en bedrift mer av seg selv enn sine karakterer og fravær – og for eksempel skriver en søknad og leverer den personlig i bedriften – blir nok prioritert først til intervjuer, sier han.

Annonse