Annonse
OPPSØKENDE: Heidi Merete Opsahl Olsen (t.v.), Torild Marie Nilsen og Odin Ekeroth Sikkeland har turnert videregående skoler og kjøpesentre med Fredrikstad kommunes valgbrakke for å gjøre forhåndsstemming lettere tilgjengelig.

Østfoldinger blant de tregeste til å forhåndsstemme

Østfold-velgerne henger etter når det gjelder forhåndsstemming ved stortingsvalget. – Men det tar seg opp den siste uka, sier de valgansvarlige i byene.

Annonse
Fredrikstad24

– Vi har tatt imot rundt 2.600 forhåndsstemmer så langt, og regner med at vi kommer til å ende opp omtrent som ved forrige stortingsvalg – et sted mellom 3.500 og 4.000, sier Ingvild Sikkeland i Moss kommune.

Over hele landet har det vært mulig å forhåndsstemme fra 10. august, og muligheten er der fram til fredag denne uka. I tillegg har det vært mulig å legge inn såkalt tidligstemme for personer som ikke har anledning verken i forhåndsstemmeperioden eller på valgdagen.

Østfold skårer dårlig

– Erfaringsmessig har vi det største trykket på forhåndsstemming den siste uka før valgdagen, forteller Sikkeland.

Tall fra Valgdirektoratet viser at Østfold er blant fylkene hvor færrest så langt har benyttet seg av muligheten til å stemme før valgdagen, under åtte prosent, men i byene er man likevel godt fornøyd med oppslutningen så langt.

Også i Sarpsborg, Fredrikstad og Halden forventes det økt trykk denne uka.

– Inntrykket er at flere og flere forhåndsstemmer generelt. Det er ofte mange som kommer i starten, og så daler det litt en periode før det tar seg opp igjen i innspurten når mange blir oppmerksomme på at de ikke vil ha mulighet til å stemme selve valgdagen, sier Ida Odsæter i Sarpsborg kommune.

Går for rekord

– Vi har fått inn rundt 7.000 forhåndsstemmer så langt, og regner med å få minst 1.000 til slik at vi slår bestenoteringen på 7.700 fra 2009, sier Dick Ekeroth i Fredrikstad kommune.

I Halden er de allerede oppe i det antallet forhåndsstemmer de pleier å få, og kommunen er spent på hvor mange forhåndsstemmer de vil få totalt.

– Det kan bety at flere allerede har benyttet seg av muligheten, men også at langt flere vil forhåndsstemme enn det de har gjort tidligere. Vi skal ut på videregående skole tirsdag, så da blir det spennende å se hvilken effekt det vil ha, sier Randi Sommerseth i Halden kommune.

Oppsøkende virksomhet

Sarpsborg, Fredrikstad og Halden har alle for første gang i år en mobil forhåndsstemmebod som oppsøker blant annet videregående skoler og kjøpesentre.

– Da klarer vi å fange opp folk som kanskje ikke ville stemt ellers, og det har vi også fått flere konkrete tilbakemeldinger på, sier Heidi Merete Opsahl Olsen, som har turnert med valgbrakka rundt om i Fredrikstad.

En av dem som benyttet seg av valgbrakka da de besøkte Glemmen videregående skole mandag, var førstegangsvelger Tobias Sørensen (18).

– Jeg hadde nok stemt uansett, men dette er en fin måte å få flere unge til å bruke stemmeretten. Det er nok enklere å få med de unge velgerne når det er så lett tilgjengelig som at man kan stemme på skolen, sier Sørensen.

Annonse