Økende interesse for kystledhytter

– Mange bestemmer seg tidlig på året, men været har nok en innvirkning på at det tikker inn nye bestillinger stadig vekk, sier Oslofjordens Friluftsråd.

– Vårt bestemte inntrykk er at dette er en veldig populær kystledsommer. Det er mye utleie på de aller fleste av hyttene våre i og ved Oslofjorden, forteller rådgiver Cathrine Restad-Hvalby i Oslofjordens Friluftsråd (OF).

Organisasjonen har som hovedoppgave å gjøre strender og andre områder langs fjorden mer tilgjengelige, og ett ledd i dette arbeidet er å leie ut over 60 kystledhytter til allmennheten.

– Vi har sett en jevn økning over tid. Nå får vi stadig nye hytter, men økningen viser seg også når vi korrigerer for antall overnattingssteder.

Hvaler-favoritter

– Det vi ser er at de aller fleste som booker har sine egne favoritter, men at de gjerne tar en annen hytte dersom det er fullt på førsteønsket deres, sier Restad-Hvalby.

Blant de mest ettertraktede hyttene finner vi Homlungen fyr ved Skjærhalden og Akerøya utenfor Hvaler.

– På Akerøya er det også en kortere sesong enn ved de andre hyttene, og den fylles derfor fort opp. På andre siden av fjorden har vi Startbua på Hvasser som tiltrekker mange. Det er en veldig spesiell og kul hytte, bitte liten med to sengeplasser, forteller rådgiveren.

Les også: Millionene regner over kystledhytter og nasjonalparker

Færre avbestillinger

Selv om de foreløpig ikke har noen endelig statistikk å sammenligne med tidligere år, mener hun at solfylte dager kan ha hatt en viss effekt på 2018-sesongen.

– Mange bestemmer seg tidlig på året, men jeg tenker at været har en innvirkning på at det tikker inn nye bestillinger stadig vekk. Det kan også godt hende vi hadde fått flere avbestillinger underveis om sommeren var dårligere.

– Livet er best ved disse hyttene når du kan ligge ved vannkanten og plaske, bade, fiske eller benytte deg av turmulighetene i området rundt, utdyper Restad-Hvalby.

Les også: Skal gjøre Elverhøy ved Vannsjø tilgjengelig for allmennheten igjen

Innlands-muligheter

Mange av hyttene er nå tilnærmet fullbooket ut august, men det finnes fortsatt noen åpninger for dem som er litt trege i avtrekkeren.

– På ukedagene blir det mer og mer ledig utover, mens helgene gjerne er booket for en stund siden. En av hyttene som er helt ny for året er Grevlestua utenfor Stavern, og der kan det være muligheter fordi den foreløpig ikke er så godt kjent.

– Vi har også noen veldig kule hytter langs Haldenvassdraget, med tilgang på kanoer ved de fleste av dem, slik at du kan padle i kanalen og gjennom slusene. Av en eller annen grunn brukes ikke disse like mye, men det kan kanskje skyldes at folk ikke tenker over at Oslofjordens Friluftsråd også tilbyr fantastiske innlandsopplevelser, slutter Restad-Hvalby.