Fredrikstad

NFF stritter imot miljøvennlig kunstgress

Østfold fylkeskommune vil satse miljøvennlig på fremtidige kunstgressanlegg. Norsk Fotballforbund kaller vedtaket forhastet.

Bilde 1 av 0

Under torsdagens kunstgresskonferanse, som ble arrangert på anlegget til Råde IL og som hadde trukket til seg 120 påmeldte fra hele ni fylkeskommuner, redegjorde leder for Næring- og kulturkomiteen i Østfold, Andreas Lervik, for vedtaket som nylig ble fattet om miljøvennlige kunstgressbaner.

FIFA-godkjent

– Vi fordeler cirka 60 millioner kroner i spillemidler. Fra og med 2019 kommer vi ikke til å bruke penger på kunstgress med gummigranulat. Gummigranulat er en av de store miljøutfordringene vi har i dag. Dette er viktig og riktig, sa Lervik (Ap) under pressekonferansen som ble holdt i forkant av seminaret.

Råde IL er med i et pilotprosjekt, og åpner sin første kunstgressbane uten granulat om en ukes tid. De kaller seg «klubben som setter miljø høyt på agendaen» og nestleder i klubben, Ole Petter Westheim (bildet), gledet seg over å vise forsamlingen av banen er blitt FIFA-godkjent.

Også Bjørn Aas fra Senter for idrettsteknologi var positiv til vedtaket som er fattet av fylkeskommunen.

– Før hadde vi vaskemiddel med fosfor, men det var ikke bra for miljøet, og nå er det fjernet, men vi har fortsatt vaskemiddel. Vi hadde bensin med bly, men det var ikke bra, og vi har fortsatt bensin, sa han.

– Vi er dypt uenige

Det ble antydning til diskusjon mellom partene da anleggssjefen i Norges Fotballforbund, Ole Myhrvold, tok ordet. Han var nemlig uttalt negativ til miljøsatsingen på kunstgressbaner.

– Vi er dypt uenige i vedtakene. Det er forhastet å gjøre det nå. Kunstgress uten granulat er ikke noe nytt, men det har aldri tatt av.

Her protesterte Lervik. Han mente at markedet ville følge etter dersom det foreligger et forbud.

– Politikk handler om å ta valg. Når man sier ja til én løsning og nei til en annen, så kommer markedet etter. NFF er for langsomme.

Nestlederen i Råde IL tilføyet også at markedet ser ut til i stor grad å være på plass allerede. I forbindelse med det nye granulatfrie anlegget, som for øvrig er lagt på sand, hadde de tre leverandører på banen.

– Så vi har ikke vært for raske. Det finnes konkurranse på denne typen anlegg.

Interesserte i nye ting

Bakgrunnen for at Norges Fotballforbund mener vedtaket er forhastet, beror seg på Miljødirektoratets bestemmelser. Myhrvold mener at politikerne ikke skal fatte slike vedtak uten å involvere fotballen.

– Men er NFF generelt imot granulatfrie baner?

– Nei, vi er interesserte i alt nytt, slo han fast.

Mer fra Dagsavisen