Fredrikstad

Med hjerte for kunnskap

Hjertespesialist Jørgen Gravning (38) skrev boka «Ditt fantastiske hjerte – med eller uten flimmer og smerte», og torsdag gjestet han Litteraturhuset i Fredrikstad sammen med Dan Børge Akerø.

Hvem: Jørgen Gravning (38).

Hva: Overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Aktuell: Har skrevet den populærvitenskapelige boka «Ditt fantastiske hjerte – med eller uten flimmer og smerte», og torsdag gjester han Litteraturhuset i Fredrikstad sammen med Dan Børge Akerø.

Hvor mye kunnskap har den jevne nordmann om hjertet, og hvordan vi skal ta vare på det?

– Det er i alle fall over én million nordmenn som bruker forebyggende eller behandlende medisiner for hjerte- og karsykdommer, og hvert år utredes og behandles mer enn 300.000 av oss. Det viser at dette er noe som rammer mange mennesker, og både sykehusbehandlingen og medisineringen har blitt mer komplisert etter hvert. Da er det et behov for mer kunnskap enn vi leger ofte rekker å formidle i en arbeidshverdag preget av stort tidspress. Det er forståelig at mange føler de gjerne skulle visst mer, og boka jeg har gitt ut er et forsøk på å presentere det hjertemedisinske fagfeltet både historisk, nå og i framtida – for vanlige folk uten medisinskfaglig kompetanse.

Hva er dine beste tips for å holde hjertet friskt?

– Jeg vil først og fremst oppfordre til mer fysisk aktivitet, og det er ganske lite som skal til før man henter ut den største forebyggende effekten. Det kan være nok å gå en tur for å få opp varmen og pulsen, du trenger ikke trene organisert, men gjerne gjøre det til en sosial greie og gå sammen med noen. I tillegg bør alle voksne kjenne blodtrykket og kolesterolnivået sitt. Mange har arvelig høyt kolesterol, og dette øker risikoen for å få hjerte- og karsykdommer i ung alder. Så må man spise litt sunnere enn mange gjør i dag, ikke lørdagsgodt hver dag. Det er mye man kan oppnå med liten innsats dersom man er frisk i utgangspunktet, og det er også viktig å ikke ignorere symptomer som brystsmerter, hjertebank og besvimelser.

Hvilke muligheter ligger i framtida innen hjertemedisin?

– Ett av de viktigste målene vil være mer individuell behandling, at man gir det som trengs til akkurat de som trenger det. Framtida åpner for å kunne forutsi hvilke pasienter som har effekt behandling på en bedre måte enn i dag, og gjøre det enklere å plukke ut de som faktisk blir syke for å forhindre tidlige dødsfall. Hvorvidt man skal tilby «evig liv» er en interessant problemstilling, og spørsmålet er hvor langt man skal gå i aldringsfasen. Vi lever allerede mye lenger enn for ikke mange år siden. Innenfor hjertetransplantasjon er det først og fremst organmangel som setter begrensninger, og det jobbes med ulike tekniske løsninger for å utvikle pumper som kan erstatte denne mangelen.

Du har med deg Dan Børge Akerø når du reiser rundt for å spre hjertebudskapet. Hvilken betydning har det å få med seg en såpass profilert person med en personlig historie knyttet til hjerteproblemer for å nå ut til folk flest?

– Det er nok viktig for mange pasienter at noen går foran og er åpne om de problemene som kan oppstå. Flertallet av dem som rammes av hjerte- og karsykdommer er menn, som gjerne er dårlige til å kommunisere om sykdommen og bærer bekymringene inni seg. At en profilert person er åpen om dette, tar inn litt humor og selvironi, tror jeg er viktig for å stikke hull på noen tabuer.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Siderhusreglene» av John Irving, om gutten som ville bli gynekolog, gjorde veldig inntrykk på meg da jeg leste den.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det å stå opp sammen med barna, og gleden over at de er friske.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var vel faktisk Kong Olav og Gro Harlem Brundtland. Jeg husker det ble sagt i konfirmasjonen min at det var folk jeg så opp til og hadde respekt for i tidlig alder.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kanskje har vært litt dårlig til å følge opp gode venner de siste årene.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Lager god mat med god saus og drikker god vin. Det er bra for hjertet hvis det ikke blir for ofte – alt med måte.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Nedleggelse av Ullevål sykehus.

Er det noe du angrer på?

– Jeg tror man angrer mest på det man ikke gjorde, og det er ikke noe spesielt jeg ønsker å trekke fram.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump. Da kunne jeg tatt en for laget og holdt han vekk fra resten av verden for en stund.

Mer fra Dagsavisen