Annonse
Flott: Denne uka har det vært mange fine solnedganger. Her fra Søsterøyene torsdag. FOTO: ELISABETH SKOVLY

Mai ankommer virkelig med stil

Denne helga blir av det virkelig fine slaget hva gjelder været. Men vær obs med engangsgrillen, for det er tørt og stor fare for gress- og lyngbrann.

Annonse
Fredrikstad24

– Det er alltid litt mer hyggelig å ringe dere i Meteorologisk institutt når det er godvær! Hvordan ser Østfold-været ut de nærmeste dagene?

– Ja, det er som mange har fått med seg mye pent vær. Det blir høye temperaturer på dagen, og de høyeste da på fredag og lørdag med rundt 20 grader. Det blir en virkelig sommerlig start på helga, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss.

– Mai ankom med stil. Er det vanlig med så varme dager og flott vær denne måneden?

– Det er ikke unormalt. Mai er en måned hvor det er store svingninger. Noen dager er det varmt og fint, men så kan det snu neste dag. Det er ikke lenge siden vi hadde litt snø.

Mye tørt gress

– Er det bedre dager på jobb nå som dere kan melde så fint vær til mange?

– Ja, det er roligere. Det er ikke så vanskelig å varsle været når det er høytrykk og stabilt, og dermed har vi mer tid til å gjøre andre vurderinger. Nå har vi for eksempel akkurat sendt ut et obs-varsel om at det stor gress- og lyngbrannfare. Det er ikke lov å tenne bål lenger, men mange bruker jo engangsgrill. Pass på å ikke sette den opp ved siden av lyngen eller i gresset. Det har vært noen dager uten nedbør nå, og i tillegg ligger det fremdeles en del gress igjen fra i fjor, som er tørt og lettantennelig.

Lovende for 17. mai-været

– Over til neste uke. Fortsetter sommerværet da?

– Nei. Allerede på søndag ser det ut til å bli betydelig lavere temperaturer og ikke så fint vær. Det blir nok under 10 grader og noen regnbyger. Vi får et værskille, og det blir lavere temperaturer fram til og med torsdag. Fra neste fredag kan det se ut som temperaturen går litt opp igjen.

– Det er jo en viss maidag med is, bunad og barnetog snart. Klarer dere å se fram mot 17. mai?

– Vi har ikke noe detaljvarsel så langt fram, så det er selvsagt usikkert. Men prognosene viser som nevnt at det først blir kaldere neste uke, før temperaturen stiger fra neste fredag. Det ser ut som det gradvis går oppover fra 12. mai og mot 17. mai. Så ifølge prognosene blir det ikke kjempekaldt. Det er 50 prosent sjanse for regn, så om det blir regn eller sol er vanskelig å si!

– Hva med blomstene? Er det for tidlig å sette dem ut?

– Jeg vil ikke anbefale det. Det kan bli nattefrost til uka. Vi pleier å ha en gyllen regel om at man ikke bør sette ut blomstene før etter 17. mai. Eller akkurat til 17. mai, da, om man vil ha det litt fint.

 

Annonse