Annonse
Flagger for mangfold: Kristoffer Mathisen og Nathalie Kristiansen, henholdsvis leder og nestleder i Skeiv Ungdom Østfold, forsikrer at det ikke skal være noen hatytringer når solidaritetsparaden går av stabelen i dag klokka 13.

Ingen hatytringer får plass i dag

Lederen i Skeiv Ungdom Østfold forsikrer at dagens solidatitetsparade i Fredrikstad skal være fri for alle slags hatytringer.

Annonse
Fredrikstad24

Av Silje Louise Waters og Martin Næss Kristiansen

Mange forbinder solidaritetsparaden, som går av stabelen i Fredrikstad i dag, med den avlyste nazidemonstrasjonen fra i sommer, hvor budskapet var å «knuse homolobbyen». Men selv om engasjementet kommer som følge av den, er lederen i Skeiv Ungdom Østfold, Kristoffer Mathisen, klar på at dette ikke er en motdemonstrasjon mot verken den eller dagens nazidemonstrasjon i Göteborg.

– Vi skal ha appeller som markerer mangfoldet. Vi står ikke for hat – selv ikke hat rettet mot nazistene, sier Mathisen.

Litt på tampen-Pride

Skeiv Ungdom Østfold er en av organisasjonene som leder solidaritetsparaden, som starter ved biblioteket i Fredrikstad i dag klokka 13. Paraden vil ende opp på Stortorvet, hvor det vil bli holdt taler av ordfører Jon-Ivar Nygård, stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) samt Eva Lotta Sandberg og Dan André Syversen. Sistnevnte var initiativtaker til den opprinnelige motdemonstrasjonen som, i likhet med nazidemonstrasjonen, ble avlyst.

– Det skal være trygt og fint for familier å være med. Det skal være morsomt å gå, en slags «litt på tampen-Pride», og man kan selvfølgelig ta med datteren på fire år. Det er et familiearrangement, sier Mathisen.

Han håper minst 500 vil møte opp og være med i paraden.

Fredrikstad samlet

Selv om paraden og appellene skal fokusere på solidaritet, mangfold og kjærlighet, har arrangørene likevel sørget for flere sikkerhetstiltak (se undersak).

– Vi håper å se at Fredrikstad står sammen, at vi holder sammen uavhengig av hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra og hvem vi forelsker oss i, sier Mathisen.

Han kommer selv til å godkjenne alle paroler som skal brukes i paraden, og stopper hver og en som kommer med hatytringer, uansett i hvilken retning og form.

Måtte endre invitasjonen

Solidaritetsmarkeringen må ikke forstås som en motdemonstrasjon til nazidemonstrasjonen i Göteborg samme dag, er Skeiv Ungdom og politiet enige om.

Politiets fungerende ordensleder i Fredrikstad, Rune Fred Jensen var nesten i ferd med å trekke tillatelsen til hele regnbuemarkeringen, da Dagsavisen Østfold gjorde ham oppmerksom på Facebook-invitasjonen til arrangementet, som først bar navnet «Stopp nazistene – motdemonstrasjon».

Innholdet i invitasjonen kunne lett forstås som at dagens solidaritetsmarkering i Fredrikstad var å regne som et alternativ for dem som ikke har mulighet til å reise til Göteborg for å vise sin avsky mot nazistenes demonstrasjon der.

– Det var ikke rammene vi ble presentert for i søknaden om å holde markeringen, sa Jensen til Dagsavisen Østfold i går.

Ordbruken ble imidlertid raskt avklart som en misforståelse med Kristoffer Lorang Mathisen i Skeiv Ungdom Østfold, som gikk med på å endre deler av invitasjonen.

– Vi er enige med politiet om rammene for dette, understreker Mathisen.

Jensen sier politiet ikke har noen grunn til å frykte støy eller opptøyer i forbindelse med arrangementet, men at politiet av sikkerhetshensyn likevel vil være til stede. Skeiv Ungdom Østfold har på sin side leid inn sikkerhetsvakter, samt at flere frivillige stiller opp som verter langs paraden.

Annonse