Fredrikstad

Ida Titlestad Dahlback kapret drømmejobben som Afrika-korrespondent

NRKs påtroppende reporter fra det afrikanske kontinentet startet journalistkarrieren med å dekke kaninutstillinger i hjembyen som 16-åring.

Bilde 1 av 3

– Det er et stort sprang fra frilansing i Fredriksstad Blad på starten av 2000-tallet til den jobben jeg skal inn i nå, medgir Ida Titlestad Dahlback (33) fra Kråkerøy.

Selv om hun nå har ti år bak seg i NRK, var det nærmest en tilfeldighet som ledet henne inn på den journalistiske veien.

– Det begynte da jeg var 16 år og skulle ha arbeidsuke på ungdomsskolen. Jeg hadde lyst til å jobbe hos dyrlegen, men så hadde mamma hørt om noen som hadde vært i Fredriksstad Blad, og da endte jeg opp der og syns det var gøy. Senere fikk jeg sommerjobb og tilkallingsvakter ved siden av skolen, og dekket kaninutstillinger og den typen ting, mimrer Dahlback.

Toppmotivert

Siden har hun studert ved Høgskolen i Volda og jobbet i NRK Østfold og for statskanalens flaggskip, Dagsrevyen. De siste to årene har hun hatt permisjon for å studere i Sør-Afrika, og nå er hun altså klar for å forlenge Afrika-oppholdet.

– Dette blir utrolig spennende, og jeg har jobbet målrettet mot å søke på denne jobben siden jeg reiste til Cape Town. Her har jeg tatt mange relevante fag, samtidig som jeg har blitt bedre kjent med det afrikanske kontinentet – noe som bare har gjort meg mer motivert til å søke.

– Jeg var egentlig innstilt på at jeg ikke kom til å få jobben. På veien var jeg gjennom to intervjurunder, og ante ikke hvem jeg konkurrerte mot til slutt. Da jeg fikk beskjeden ble jeg kjempeglad, sier Dahlback entusiastisk på telefon fra den sørafrikanske millionbyen.

Det er ikke helt uten grunn at det var nettopp denne korrespondentposten hun søkte.

– Jeg har reist en del i Afrika tidligere også, og har lenge vært fascinert av kontinentet. Den interessen har bare vokst de to siste årene, da jeg har blitt bedre kjent med landene og de ulike politiske situasjonene.

– Jeg har nok alltid hatt en dragning mot det som er litt annerledes, og ville til et kontinent vi ikke hører så mye om i Norge i det daglige. Da jeg søkte meg til universitetet i Cape Town skrev jeg at jeg ønsket å åpne nordmenns øyne for det som skjer på kontinentet, forteller 33-åringen.

Les også: – Han har holdt landet vårt som gissel så lenge. Endelig er vi fri.

Dramatisk hjemmeran

Høsten 2016 havnet Dahlback selv på forsiden av flere nettaviser da hun og en venninne ble utsatt for et dramatisk ran.

– Vi var langt unna hjelp, og selv om vi bare var oss to sa vi til ranerne at mennene våre var på vei. Da fikk de litt mer hastverk med å gjøre seg ferdig.

– Selve hendelsen varte i 20 minutter, og det er ganske lenge når man er bundet fast og har en kniv mot halsen. De kunne gjort hva som helst med oss, og jeg vet jo at det er en del ran her i Sør-Afrika som ikke ender så godt. Det er ikke uvanlig at man blir voldtatt eller drept, så denne opplevelsen har gjort meg mer bevisst på – og opptatt av – sikkerhet.

Hun har likevel ikke latt seg skremme fra å søke nye utfordringer.

– Det ga meg en større forståelse av at heller ikke jeg er usårbar, og det kan være en fordel når jeg nå skal ferdes rundt på det afrikanske kontinentet. Samtidig kan jeg nok bedre sette meg inn i hvordan slike hendelser traumatiserer mennesker.

Les også: Direktør brukte organisasjonens villa til møtested for å ha sex med unge lokale kvinner

Vil nå et yngre publikum

Når hun nå trer inn i NRKs korrespondentkorps bidrar hun også til å dra ned snittalderen, og det blir for første gang et flertall av kvinner som innehar utenlandspostene.

– Det er veldig gøy at NRK tør å satse ungt og på kvinner. Alle dagens korrespondenter – både kvinnelige og mannlige – gjør en kjempejobb, og det er kult at de tøffe damene reiser ut i verden.

Hun håper også å kunne bidra til at utenriksnyheter blir lettere tilgjengelig for unge.

– De som er ute i dag leverer blant annet til P3-nyheter på sosiale medier, og vi må bli enda flinkere til å prøve oss fram på nye plattformer for å nå et yngre publikum.

– Unge er også opptatt av utenriks, men vi må nå dem på rett sted.

Les også: Listhaug får asylmotstand fra både Høyre og Venstre

Bredt spekter

Nå ser hun fram til å ta fatt på de nye arbeidsoppgavene sine over sommeren.

– Det er et så stort spenn i sakene. Du har store forskjeller, Boko Haram og terror. Sør-Afrika er høyaktuelt med tanke på Jacob Zuma som måtte gå av, og de forandringene det fører med seg, eksemplifiserer Dahlback på spørsmål om hva som trigget henne mest med stillingen.

– Afrika er også et kontinent i økonomisk vekst, men mange har nok et litt stereotypisk bilde av kontinentet. De som har vært her for NRK til nå har vært flinke til å formidle ulike historier. Det ønsker jeg å ta videre, og få fram at Afrika er mer enn bare krig og sult – det er også mange positive fortellinger.

Mer fra Dagsavisen