– I jula bruker det å være veldig stille, men når romjula kommer og fram mot dagen etter nyttår er det en klar økning, sier leder ved overgrepsmottaket i Østfold, Ann Helen Lomsdalen.

«Høytid» for overgrep

I jula er det ganske stille, men det topper seg rundt nyttårsaften, sier leder ved overgrepsmottaket i Fredrikstad, Ann Helen Lomsdalen.

Overgrepsmottaket i Fredrikstad har hittil i år hatt rundt 90 henvendelser fra overgrepsutsatte. Det er stort sett jenter og kvinner mellom 14 og 25 år.

– I jula bruker det å være, bank i bordet, veldig stille, men når romjula kommer og fram mot dagen etter nyttår er det en klar økning, sier Ann Helen Lomsdalen.

– I denne perioden er det stort sett nachspiel-voldtekter og jenter som har vært overstadig beruset.

Tar tilbake kontrollen

Med meetoo-kampanjen, som fortsatt står sterkt i disse dager, tror Lomsdalen at terskelen for å ta kontakt etter overgrep kan ha blitt lavere.

– Jeg tror det, håper det i alle fall. Vi vet jo at det er veldig mye skam og skyldfølelse rundt dette. Men det vi sier er at uansett hvor full man er blitt, er det fortsatt overgriperens ansvar, understreker hun, og oppfordrer til å ta kontakt dersom man har blitt utsatt for noe.

På overgrepsmottaket, som ligger i Helsehuset på Kråkerøy, vil man få hjelp både med smitteprøver og dialog med politiet.

– Vi som jobber ved mottaket er opptatt av omsorg. Mange som utsettes for overgrep blir traumatiserte og får plager i ettertid. Derfor møter vi dem med trygghet og omsorg, og hjelper med å ta tilbake kontrollen man mister når man utsettes for et overgrep.

Store mørketall

Lomsdalen forteller at det er store mørketall, og at anslagsvis kun 10–12 prosent tar kontakt etter et overgrep. Det vil si at det antakelig er snaut 1.000 overgrep i Østfold hvert år.

– De som utsettes må ta kontakt, slik at overgriperen kan stilles til ansvar. Hvis ikke de blir stoppet, gjør de det bare igjen og igjen.