Annonse
UTSATT: Smuglersaken mot en armener, en polakk og en Fredrikstad-mann ble utsatt en drøy uke, etter at sistnevnte døde før saken kom opp for retten.

Fredrikstad-mann tiltalt for narkosmugling døde før rettssaken

En av de tre tiltalte i en smuglersak i Halden får aldri mulighet til å forsvare seg mot anklagene, etter at han nylig døde før saken kom for retten.

Annonse
Fredrikstad24

En polakk, en armener og en Fredrikstad-mann skal ha samarbeidet da nesten to kilo amfetamin ble smuglet over grensa i Halden før jul i fjor. 16. oktober fører statsadvokaten saken for Halden tingrett – uten en av de tiltalte til stede.

Fredrikstad-mannen i 40-årene døde nemlig av en ikke kjent årsak etter at tiltalen ble klar, og saken mot ham er derfor henlagt.

– Jeg kan bekrefte at en av de tiltalte er død, sier politiadvokat Ole Friestad, som ikke ønsker å kommentere hvorvidt dødsfallet kan bidra til å svekke statsadvokatens sak mot de to øvrige tiltalte.

Amfetamin gjemt i bil

Den avdødes forsvarer, advokatfullmektig Karoline Bekkoset, har foreløpig ikke fått avklart om hun vil stille i retten på vegne av sin klient. Hun ønsker ikke å gi en kommentar.

Les også: Polakk, armener og Fredrikstad-mann tiltalt for narkotikasmugling

9. desember i fjor ble en polskregistrert personbil stanset av tollere langs fylkesvei 22 i Halden, etter å ha passert riksgrensa fra Sverige. I bilen fant tollerne 1,9 kilo amfetamin flatpakket og skjult under et baksete, under gulvmatter i bilen og i en dokumentmappe, som Dagsavisen Østfold tidligere har omtalt.

Skal ha vært mottaker

Den polske sjåføren i 20-årene skal ha vært den som hadde fått jobben med å kjøre amfetaminet til Norge, men tiltalebeslutningen sier ingenting om hvor i landet stoffet skulle leveres. Han kom imidlertid ikke langt, for like etter å ha passert grensa ble bilen altså stoppet og undersøkt.

I Polen, som narkotikaen skal ha blitt bestilt fra av den avdøde Fredrikstad-mannen, skal en mann i 40-årene fra Armenia ha fungert som mellommann for leverandøren. Det er ifølge tiltalen også han som skal ha gitt polakken transportoppdraget og pakket stoffet i bilen. På vei til Norge, kjørte armeneren bak polakken i en annen personbil.

I Norge var det angivelig den nevnte Fredrikstad-mannen som skulle ha stoffet levert til seg, men tiltalebeslutningen sier ingenting om hva som skal ha vært hans planer videre.

Innførsel

Polakken og armeneren er tiltalt for innførsel av narkotika, som påtalemyndigheten ser alvorlig på, grunnet hvilken type stoff det gjelder, mengden av det og graden av planlegging og overlegg for å lykkes med smuglingen. Tiltalen er som nevnt frafalt når det gjelder den avdøde Fredrikstad-mannen. Det er ikke kjent hvordan han stilte seg til anklagene.

Saken var opprinnelig berammet til Halden tingrett 7. oktober, men er på grunn av dødsfallet blitt utsatt ni dager.

Annonse