Fredrikstad-lege ny styreleder i Syklistenes Landsforening

Jan Henrik Lund (62) fra Fredrikstad tar steget opp fra nestledervervet og blir leder for rundt 10.000 hverdagssyklister.

Lund overtar vervet etter Arild Hermstad, som har ledet SLFs styre siden 2013, men måtte trekke seg som leder etter å ha blitt valgt som en av to nasjonale talspersoner for MDG.

– Dette blir spennende. SLF er en fin organisasjon som jeg kjenner godt, og har blitt glad i gjennom medlemskap i mange år og flere perioder i styret. Jeg var beredt på at dette kunne skje da jeg sa ja til å ta en ny periode som nestleder, selv om det aldri var ambisjonen min å få dette vervet, kommenterer 62-åringen nøkternt.

Kråkerøy-Kalnes

Han har vært medlem av SLF siden 1991, og var med på å grunnlegge foreningens lokallag i Fredrikstad (nå felles for Nedre Glomma) for ti år siden. Siden 2009 har han vært leder i lokallaget.

– Sykkelinteressen har alltid vært der, og jeg har vært en engasjert hverdagssyklist som finner stor glede i dette fantastiske fremkomstmiddelet. De ti siste årene har jeg virkelig tatt med meg engasjementet inn i organisasjonslivet.

Til daglig jobber Lund som overlege og spesialist på barnesykdommer ved Sykehuset Østfold.

– Jeg sykler stort sett hver dag fra Kråkerøy til Kalnes og tilbake, rundt 35 kilometer. Det er en litt lenger transportetappe enn da sykehuset lå i Fredrikstad, men jeg trives godt med den tida jeg får for meg selv på turen.

Les også: Dette er Østfolds første sykkelvennlige arbeidsplass

– Historieforteller

Generalsekretær Morgan Andersson i SLF er full av lovord om den nye styrelederen.

– Lund har lang fartstid i foreningen, og med erfaring fra verv både lokalt og sentralt har han en bred kunnskapsbase som kommer godt med i en nasjonal medlemsforening som Syklistenes Landsforening. Han er en inspirerende historieforteller og en ambassadør for gode løsninger og ekte sykkelglede.

SLF ble grunnlagt i 1947, og markedsfører seg som Norges eneste organisasjon for hverdagssykling. I løpet av de siste drøye 70 årene har de jobbet aktivt for å bedre sykkelforholdene i Norge, og har i dag rundt 10 000 medlemmer samt 14 lokallag over hele landet.

– Vårt viktigste mål er å få flere til å sykle i det daglige. Det får vi til gjennom å spre informasjon om sykkelglede og å påvirke beslutningstakere på både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, sier Jan Henrik Lund.

Les også: Tråkker i gang «sykle til jobben»-aksjonen
Les også: Gigantsatsing på sykkel vekker liten interesse

Konferanse på dørstokken

Mandag og tirsdag arrangeres «Den nasjonale sykkelkonferansen 2018» på sykkeldoktorens hjemmebane i Sarpsborg og Fredrikstad, noe han virkelig ser fram til.

– Vi har jobbet målrettet for å få konferansen hit, og det blir flott å få vist fram Nedre Glomma på denne måten til folk som jobber med byplanlegging. Vi setter stor pris på jobben Bypakke Nedre Glomma gjør ved å stille opp som vertskap, og gleder oss til et storslått arrangement med høyt sykkelfokus, sier Lund.