Fredrikstad

Det skummer over av hjemmebryggere

Hjemmebryggerne stormer fram i Østfold og resten av landet. Amatørutstyr, malt og humle selges til den store gullpenge, og antall organiserte amatører er firedoblet på sju år.

Bilde 1 av 3

– Jeg drikker heller godt øl enn mye øl, og er ganske sikker på at de fleste som driver med dette ikke gjør det for å få billig øl. Jeg er utrolig fascinert av alt som gjærer og det å kunne «nerde» seg fram til en egen kreasjon, sier bryggmester Stig Lundh, og oppsummerer vel på den måten hvorfor «gutteklubben» av hjemmebryggere bare vokser og vokser.

Selv vokste han etter sju år ut av bryggerhuset hjemme og inn i mikrobryggeriet Nøisom på Øra i Fredrikstad, hvor de i dag produserer rundt 300.000 liter årlig og har avtaler med restauranter, Coop og Norgesgruppen samt Rema i Østfold og Oslo.

Medlemsvekst

6. mai går Østfoldmesterskapet i hjemmebrygging av stabelen på tredje året, og arrangørene har grunn til å håpe på rekordbesøk.

– De to foregående årene har vi hatt opp mot 200 besøkende, og vi håper på minst 300 og har en ambisjon om 500. Vi hadde 20 lag med 40 ulike brygg i fjor, og så langt er 21 lag påmeldt med 45 brygg i år. Vi vet det kommer flere, forteller Lars-Erik Aabech, som er tidligere leder av fylkesstyret i hjemmebryggerorganisasjonen Norbrygg.

På landsbasis har Norbrygg gått fra en medlemsmasse på under tusen i 2009 til rundt 4.500 medlemmer de to siste årene.

– Anslagsvis er det nå mellom 50.000 og 100.000 hjemmebryggere i Norge, basert på flere indikasjoner vi bruker. Norge er i verdenstoppen på dette området i forhold til befolkningsgrunnlag, forteller styreleder Jens Davidsen til Dagsavisen Østfold.

Her i fylket tipper Aabech at nærmere 500 har omfavnet den nye «folkesporten», mens 200 av dem er medlemmer i Norbrygg.

– Vi har ikke nøyaktige tall på hvor mange som driver med dette, men det er grunn til å tro at det er store «mørketall», humrer Aabech.

Trendy og stuerent

Bryggmester Lundh på Nøisom er selv delaktig i Østfoldmesterskapet som dommer og rådgiver. Arrangementsgruppa er Guldkorn, Norbrygg Østfold, Hansa Borg, Nøisom, Halden Microbryggeri, Ego Brygghus, Ølgården i Fredrikstad og Askim Ølklubb. Ideen med mesterskapet er å fremme godt øl.

– Det er blitt trendy og ikke minst stuerent å drive med hjemmebrygging av øl, slik det har vært med vin i mange år. Ølsmaking har nå samme status som vinsmaking. Og tilgang til informasjon, og råvarer og utstyr som er overkommelig å lære seg å bruke, blir stadig bedre. Øl byr på mange spennende smaker, og ekstra moro er det når man kan gjøre det selv, forklarer han.

Fra hobby til jobb

Det var nesten av ren kjedsomhet at han selv startet å brygge hjemme i uthuset. Først brukte han mye tid på å lese seg opp om temaet, før han sveiset sammen et amatøranlegg.

– Snart brygget jeg hyppigere enn jeg klarte å drikke, og det var da jeg sammen med fire andre flyttet hobbyen og lidenskapen inn i mikrobryggeriet vi nå driver. Vi så fort etter oppstarten i 2013 hvilken vei det bar, og at det var behov for å satse. En av gutta tok permisjon fra jobben, forteller Lundh.

Om ikke alle har de samme ambisjonene som ham og kollegene på Nøisom, er amatørbryggingen på full fart framover. Det viser salget av utstyr og råvarer for eksempel hos Varnaveien Mineralvann i Rygge. Der har de minst doblet salget hvert år siden de startet opp for fire år siden, opplyser Terje Arnesen.

– I tillegg kjører vi fire årlige ølbryggerkurs med fulle hus. Det genererer ofte salg av enten avansert eller enkelt utstyr. Vi har for eksempel 50–60 typer malt og 30 ulike humletyper, forteller han.

En «gutteklubb»

Foruten gleden av å skape noe selv, er ølbrygging en sosial aktivitet som gir kompisgjenger en grunn til å samles, mener Stig Lundh. Og med dagens utstyr kan man lage klonebrygg av kjente merker.

– Det vet jeg mange synes det er artig å prøve på, sier han, og mener mange deltar på Østfoldmesterskapet som en fin anledning til å kunne presentere egne kreasjoner og forhåpentligvis høste anerkjennelse.

– Det blir naturligvis en viktig del av det etter hvert, når man har holdt på en stund. Det er jo håndverk vi driver med, og alle liker vel å få bekreftelse på at noe de lager blir bra. Det går stor prestisje i å vinne priser under Østfoldmesterskapet. Og så er det jo en god arena for å bli inspirert av andres hjemmebrygg og dele erfaringer, sier Lundh.

Erfaringsutveksling og den gode ølpraten bidrar også han og Nøisom til. Han får ofte henvendelser fra hjemmebryggere som søker råd. Og i dag arrangerer Nøisom faktisk en egen dag for hjemmebryggere.

Enn så lenge bærer ølbrygging preg av å være en gutteklubb. Bare rundt to prosent av Norbryggs medlemmer er kvinner. Men den svært mannsdominerte hobbyen kunne hatt godt av flere kvinnelige innslag, mener flere.

– Det blir litt kjedelig med bare mannfolk, og litt gutteklubb-aktig, ja. Vi har ikke helt fått napp hos damene ennå, erkjenner Jens Davidsen, som har følgende teori om hvorfor det er slik:

– Det er en hobby med stort fokus på utstyr, detaljer og «nerding». Mulig det er noe i det. Men det er samtidig en hobby somm egner seg til matche smaker – også med mat – og det er egentlig ingen grunner til at ikke flere kvinner skal bli interessert i ølbrygging, slutter han.

Mer fra Dagsavisen