Fredrikstad

Bosetter 70 færre flyktninger enn først vedtatt

Formannskapet i Fredrikstad gikk forrige uke inn for å bosette 135 flyktninger neste år. Det er 70 færre enn tidligere vedtatt, som følge av at behovet er blitt mindre.

Formannskapet i Fredrikstad spikret sin innstilling til torsdagens bystyre: Kommunen forplikter seg til å bosette 135 flyktninger, hvorav 20 plasser forbeholdes enslige, mindreårige (EMA) og halvparten av disse igjen gjøres disponible for Bufetats flyktningbarn under 15 år. Innstillingen er i tråd med hva Fylkesmannen og Imdi har bedt om.

Bare Frps to representanter blant totalt 13 formannskapsmedlemmer stemte mot forslaget fra rådmannen. Det kommer ikke som noen overraskelse, etter at partiet for en måned siden, i Fredriksstad Blad, tok til orde for at Fredrikstad ikke bør bosette en eneste flyktning i 2017.

I rute for 2016

Men det blir uansett færre nye flyktninger i Fredrikstad neste år. Årsaken er at langt færre flyktninger har ankommet Norge enn hva myndighetene først estimerte, og at langt færre får opphold enn tidligere.  Bystyret har tidligere vedtatt å bosette 205 på flukt neste år, men tallet nedjusteres trolig nå.

Fredrikstad kommune har de siste årene bosatt langt flere flyktninger enn tidligere år. Innen utgangen av året vil kommunen ha bosatt 140 voksne og familier med barn, slik bystyret har vedtatt for 2016. Per september er det bosatt 94 flyktninger. I tillegg er det per september bosatt 50 familiegjenforente, ifølge saksframlegget til politikerne.

– God tilgang på boliger

I februar 2015 igangsatte Fylkesmannen et prosjekt kalt «Bosetting av flyktninger i Østfold», initiert av barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Målet var at kommunene i Østfold skulle bosette det antall flyktninger som de ble anmodet om. Fra å være et «nei-fylke», bosetter nå Østfold-kommunene tett opp mot anmodningsantallet.

Ifølge rådmann Ole Petter Finess, har kommunen få problemer med å bosette antallet den har forpliktet seg til. Flyktningene blir etablert i både private og kommunale boliger. Kommunen har inngått avtaler med private utleiere, det formidles boliger fra det private utleiemarkedet og det kjøpes boliger med tilskudd fra Husbanken. Det gjøres en innsats for å skaffe flere egnede boliger ved bruk av grunnlån fra Husbanken.

«Hittil i år har det vært god tilgang på boliger for flyktninger», konkluderer rådmannen, som også berømmer de ansatte for å ha tatt utfordringen med å bosette stadig flere de siste årene. Kommunen opplever dessuten god progresjon i måloppnåelsen på introduksjonsprogrammet, for flere kommer over i arbeid eller utdanning etter avsluttet program. Sannsynligheten for at flere blir økonomisk selvhjulpne øker, konstaterer han.

Mer fra Dagsavisen