Fredrikstad

– Bøkene er ikke et speilbilde av meg

Forfattertalentet Roskva Koritzinsky skriver om mørke og alvorlige temaer. Nå håper hun nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris vil vekke lesernes nysgjerrighet.

Hvem: Roskva Koritzinsky (28)

Hva: Forfatter fra Fredrikstad.

Aktuell: Nominert til Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden».

Hvordan føles det å bli nominert i dette selskapet?

– Det er først og fremst veldig hyggelig, og samtidig er det spennende å se hvordan dette bidrar til å vekke nysgjerrighet rundt forfatterskapet mitt.

Dette skjer på et tidlig tidspunkt i forfatterkarrieren din. Er det noe du hadde drømt om å oppnå?

– Jeg tror ingen forfattere forventer å bli nominert til Nordisk råds litteraturpris, og særlig ikke når man kun har gitt ut tre bøker. Det kom som en stor, men absolutt positiv overraskelse.

Du skriver om ganske mørke og alvorlige temaer, hvordan reflekterer bøkene dine deg som person?

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Som menneske har man mange sider, og jeg forsøker å formidle noen av disse gjennom tekstene jeg skriver. Bøkene mine er ikke et speilbilde av meg, men handler mer om temaer jeg er opptatt av og nysgjerrig på.

Alle de tre utgivelsene dine så langt har høstet strålende kritikker, hva betyr det for deg?

– Jeg blir veldig glad når folk leser tekstene mine oppmerksomt, og med nysgjerrighet. I månedene etter jeg har gitt ut noe nytt er det viktig å ikke legge for mye i gode og dårlige kritikker, for jeg skriver dårlig hvis jeg henger meg opp i hva kritikerne liker eller ikke liker ved tekstene.

Hvilke tilbakemeldinger får du fra «vanlige» lesere?

– Noen syns det er fælt, og mange leser sitt eget liv inn i tekstene. Jeg skriver mye om familierelasjoner og parforhold, og flere sier de kan kjenne seg igjen og reflektere rundt det.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva jobber du med nå for tida?

– Akkurat nå sitter jeg og skriver på mye forskjellig, og prøver ut ulike fortellerformer. Det er litt tidlig å si hva det blir til enda, men jeg liker å holde skrivingen i gang uten store opphold.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Oi ... Det er vanskelig å velge en bok, men Skyggeserien til Maria Gripe var veldig viktig for meg som barn. Det var den som ga meg lysten til å skrive selv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Litteratur, musikk og åpne, tvilende og nysgjerrige mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var en periode veldig opptatt av Jeanne d’Arc. Vi lærte om henne på skolen, og fikk i oppgave å male henne. Hun var en sterk skikkelse med et fascinerende mot.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til kan være litt lukket, og har vanskelig for å være til stede.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg god mat eller går på fest.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– En mer nyansert samfunnsdebatt over hele linja – med mer tvil, åpenhet og ambivalens. Det er kanskje litt ironisk å demonstrere for, men ...

Er det noe du angrer på?

– Nei, ikke en konkret ting.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kjæresten min, Magnus. Vi finner alltid noe fint å snakke om og le av, så jeg tror det ville gått lang tid før vi fikk panikk.

Mer fra Dagsavisen