Fredrikstad

Bekymring for rusmiljøet: Voldtekter, overgrep og prostitusjon

Jenter og kvinner i rusmiljøet utsettes i stor grad for voldtekter, seksuelle overgrep og sex i bytte mot stoff. Det er en av Fredrikstad-politiets største bekymringer.

Bilde 1 av 2

– Det er vanlig at narkotikaavhengige jenter og kvinner i Fredrikstad prostituerer seg når pengene ikke strekker til for å skaffe seg nye doser. De bytter sex mot stoff. I utstrakt grad vet vi også at jentene og kvinnene utsettes for seksuelle overgrep og noen ganger også voldtekter. Det får vi stadig meldinger om, men her er mørketallene antakelig store. Det er noe det ikke snakkes høyt om i miljøet, forteller krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad-politiet.

Sexslaver og vaskehjelper

Derfor er det også vanskelig å få siktet, tiltalt og senere dømt dem som skaffer seg seksuelle tjenester av rusmisbrukere eller begår overgrep.

– Det er vanskelig å få kvinnene til å snakke. De er i en svært sårbar situasjon. Dette er en av våre store bekymringer når det gjelder rusmiljøet, forklarer Albertsen.

Les også: Har bremset narkorekrutteringen i Fredrikstad

Politiet samarbeider tett med kommunale instanser og overgrepsmottaket i Østfold, som holder til i Helsehuset på Kråkerøy, for å avdekke og forebygge overgrepene.

28. desember i 2015 kunne Dagsavisen Østfold, den gang Dagsavisen Moss Dagblad, fortelle den rystende historien om hvordan kvinner og unge jenter i rusmiljøet i Moss blir sexslaver og vaskehjelper «under vingene til» voldelige menn for en seng å sove i. Disse kvinnene utsettes også for grov vold og voldtekter.

– Gjentar seg

Det siste erfarer også Ann Helen Lomsdalen, som leder overgrepsmottaket. Den gang uttalte hun til Moss Dagblad:

– Kvinner i rusmiljøet er svært utsatt for voldtekter. I Østfold opplever vi at det er veldig vanlig, og for flere av kvinnene er det noe som gjentar seg. Mange av dem resignerer fullstendig, og de ønsker ofte ikke å anmelde voldtektene. De har nok å stri med ellers. Det er selvsagt et problem, for uten anmeldelser får vi aldri tatt voldtektsmennene, påpekte Lomsdalen, som samtidig understreket at hun har forståelse for belastningen det er å anmelde.

I januar 2015 publiserte krisesentrene i Østfold en rapport, som viser at mange av kvinnene som i dag lever i aktiv rus har vært utsatt for vold, seksuelt misbruk og mishandling i barndommen. Rapporten tar også for seg krisesentrenes funksjon overfor rusavhengige og påpeker at denne målgruppen mangler et botilbud på linje med rusfrie, voldsutsatte kvinner.

Mer fra Dagsavisen