Annonse
EPISHUTTLE: Dette designet ble utviklet i kjølvannet av Ebola-krisen i 2014. Den kan transportere pasienter uten fare for smitte. Den kan gjenbrukes og har et åpent design som trygger pasienten. FOTO: EKER DESIGN

– Bård Eker har popstjernestatus i vår bransje

Onsdagmottok det Fredrikstad-baserte firmaet Eker Design pris for to designer som har stor betydning for det internasjonale samfunnet.

Annonse
Fredrikstad24

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur fremmer miljø,- økonomi- og samfunnsverdier. Bård Eker og Eker Design, som er basert i Fredrikstad, mottok i går to slike DOGA-merker for henholdsvis to design som har vakt stor oppmerksomhet.

Har satt internasjonal standard

DOGA-merket ble onsdag delt ut 49 ganger. Disse 49 har fylt juryens tøffe krav til form, funksjon og bærekraftighet.

– I år har vi fokus på samfunn, miljø og økonomi. Men sentralt står form, funksjon og håndverk, sier prosjektleder i Design og arkitektur Norge, Thea Mehl. Det er de som deler ut DOGA-merkene. Hun har mye godt å si om Bård Eker.

– Han er en fremragende industridesigner som har satt en standard for Norge på internasjonalt nivå. Han er virkelig en viktig person for faget vårt, sier hun.

To design

Det ene DOGA-merket fikk Eker Design sammen med EpiGuard i utviklingen av EpiShuttle, et effektivt pasienttransportmiddel som skal sikre omgivelsene mot overføring av smitte samtidig som det tillater medisinsk behandling. EpiShuttle ble utviklet i kjølvannet av Ebola-krisen i 2014.

– Dette designet har en enorm samfunnsverdi, forteller Mehl.

«Produktet har lav kostnad siden det kan dekontamineres etter bruk og gjenbrukes, noe som er et stort fremskritt fra dagens engangsløsninger som må kastes etter bruk. Opplevelsen til pasienten blir mindre skremmende siden det er så stor mulighet for utsyn og kommunikasjon.» står det i jurykjennelsen. Det andre designet Eker tok med seg en pris for, er en modulbasert produktplattform for det profesjonelle patruljebåtmarkedet; Hydrolift Professional P-42.

Kaller ham en stor helt

– Man må bare berømme ham for at han stadig fornyer seg og kommer med grensesprengende, gode produkter. Bård Eker er en stor designer i vårt miljø, og det at han er fra Fredrikstad, det skal dere være veldig stolte av. Han er en stor inspirasjon for fremtidige designere, en stor helt, rett og slett, og jeg vil si at han har popstjernestatus i feltet vårt, skryter Thea Mehl.

Lang fartstid

Med utdannelse som ingeniør- og industridesigner fra det som da het Statens håndverks- og kunstindustriskole, etablerte Bård Eker firmaet Bård Eker Design i 1985, og i dag er han eier og administrerende direktør av Eker Group AS og flere underselskaper.

Annonse