Fredrikstad

Anglofile Kokkvold foredrar om Churchill 8. mai

Churchill-interessen sitter dypt i tidligere pressegeneral Per Edgar Kokkvold.

Bilde 1 av 2

Hvem: Per Edgar Kokkvold (72)

Hva: Anglofil journalist, tidligere redaktør og pressegeneral.

Aktuell: Holder på frigjøringsdagen 8. mai foredrag om Winston Churchill på Litteraturhuset Fredrikstad.

Ja, hva er det med Churchill?

– Det er alltid litt farlig å sammenligne historiske skikkelser, men de fleste historikere vil nok også være enig i at han er den mest interessante og største politiske personligheten vi har sett. Han hadde enorm begavelse og handlekraft samt en grandios egoisme. Talene, bruken av språket – han mobiliserte sine landsmenn med ord. På mange måter var han også ustabil, og ingen trodde han kunne bli statsminister. Men han var der da Storbritannia og Europa trengte ham. Churchill nektet å forhandle med Hitler selv om han ble forsøkt tvunget, og reddet sitt eget land og resten av Europa fra nazismen. Han var også umulig å plassere på en høyre- eller venstreakse. Han var en imperialist og en patriot, og blir stående som den ene store.

Hvordan startet din egen fascinasjon for ham?

– Først og fremst: Som anglofil i over 50 år er det ikke til å unngå å interessere seg for Churchill. Men det startet da jeg dro fra Røros for å gå på landsgymnaset på Eidsvoll. Der leste jeg engelske aviser og ble engasjert i det engelske temperamentet og språket, så også nasjonen og landet. Da ble historien interessant. Så dekket jeg USA og Storbritannia gjennom mange år som utenriksredaktør for Arbeiderbladet (nå Dagsavisen).

Hvorfor trenger vi Churchill-er i dag?

– Jeg er ikke så opptatt av om politikere står til høyre eller venstre, men at man kan stole på dem i en krisesituasjon, hvor de nekter å forhandle med «djevelen», slik Churchill gjorde. Evnen hans til å stå for det som er rett og riktig. Vi har ingen skjebnetid i Europa i dag, og da trenger man kompromisser og moderasjon. Men noen ganger kan man ikke og må man ikke vike. Ytringsfrihet, for eksempel, skal man aldri inngå kompromiss mot.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ikke én, men George Orwells bøker.

Hva gjør deg lykkelig?

– Harmoni, skjønnhet, lese en god bok, se på et vakkert maleri og ha det godt med den eller dem jeg er glad i. Nå er jeg i Rothenburg i Bayern, en av de vakreste middelalderbyene i Europa.

Hvem var din barndomshelt?

– Far min. Han ga meg trygghet, som igjen gjorde meg tolerant.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er litt for bløthjertet, som har gjort at min utrolig snille hund aldri ble introdusert for disiplinen. Så den er bokstavelig talt bare hoppende glad hele tiden – kanskje ikke til like stor glede for dem som kan styre sin begeistring for hunder.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det gjør jeg ikke. Jeg har også sluttet å røyke etter å ha røyket nesten like mange sigarer som Churchill.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Ytringsfriheten, det Orwell kalte «retten til å si det andre ikke liker å høre». Og for menneskeverdet. Men jeg går normalt sett ikke i tog.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er et par ting, men de vil jeg holde for meg selv.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte jo være Churchill. Jeg har en del spørsmål til ham.

Mer fra Dagsavisen