VÅTT: Elevene fra Glemmen lot ikke regnværet affisere seg mens de plukket sekk på sekk med søppel langs Råbekken, Glommastien og på FMV-området.

400 elever i storstilt dugnad mot marin forsøpling

Førsteklassingene på Glemmen videregående fikk en leksjon i hvordan naturen sluker søppelet vi kaster fra oss, da regnet skyllet vekk mye av den potensielle fangsten.

Elevene har søppelrydding på timeplanen. Onsdag var de ute på en storstilt dugnad i regi av Naturvernforbundet.

– Formålet er å rydde før det havner i havet og blir marin forsøpling noen hundre meter lenger ned her, sier leder for Naturvernforbundet i Fredrikstad og Hvaler, Sten Helberg.

Men værgudene er ikke nådige under den storstilte ryddeaksjonen på Råbekken, FMV-området og langs Glommastien på Østsiden i Fredrikstad. Regnet som høljer ned har påvirkning på mer enn bare humøret til dugnadslaget fra Glemmen, Naturvernforbundet og Oslofjordens Friluftsråd.

– Nå har mye av det vi skulle ryddet blitt nettopp marin forsøpling, fordi det som lå på siden av bekken er skyllet videre ut. Det er naturens gang med tanke på hvordan ting havner i havet i store deler av verden, sier Helberg.

– Vår egen skyld

Sånn sett er regnværet med på å understreke et viktig poeng.

– Her er det mye typisk innlandssøppel som nå er dratt med, og det er det vi finner mye av i havet også. Hvis du tar bort fiskeredskaper kommer det meste fra steder som dette.

– Et annet formål med aksjonen er å vise at all søpla vi rydder er norsk. Det blåser ikke opp Glomma fra andre steder, så man kan ikke skylde på andre, fastslår Helberg.

Les også: – Mitt første møte med marint søppel var å leke med det

Bevisstgjøring

Ildsjelen er imponert over pågangsmotet til ungdommene.

– Elevene gjør en fantastisk innsats i drittværet, og det er nå sånn at etter man har vært på en ryddeaksjon kaster man litt mindre selv neste gang. Bevisstgjøring er minst halvparten av målet.

Venninnene Tuva Eriksen og Fausta Araminaite er to av elevene som går manngard langs Råbekken, rett utenfor de mange store varehusene på rekke og rad i Dikeveien. De har lite til overs for det de ser.

– Jeg syns det er forferdelig, det er med på å ødelegge naturen, sier Eriksen.

– Og det er synd at folk ikke klarer å kaste ting i søppelkassene, legger Araminaite til.

Ber bedriftene ta ansvar

Samtlige av de 425 elevene på 1. trinn ved Glemmen vgs. har søppelaksjonen som en del av læreplanen. Det at søpla i den lille bekken etter hvert havner i Glomma, og deretter renner ut i havet, bekymrer dem.

– Mange dyr har allerede dødd eller fått alvorlige skader på grunn av søppel. Vi mennesker tenker ikke på dyr på den måten vi burde. Fiskere sliter med å få ren fisk fordi det er søppel i magene deres, dyreliv blir ødelagt, og det er utrolig dårlig gjort, sier Eriksen.

Hun mener bedrifter i området bør ta sin del av ansvaret.

– Enten sette opp flere søppeldunker eller sende ut folk som kan rydde litt. Det er ikke noe hyggelig å komme til et sted der man bare ser søppel, sier Eriksen.

– Emballasje overalt

Og det tiltres av Helberg i Naturvernforbundet.

– Her ligger det 50–60 bedrifter, og hvis alle de hadde gått ut noen timer i måneden hadde det ikke sett sånn ut. Dette er alles ansvar, selv om ikke bedriftene nødvendigvis er pålagt å gjøre det, er det noe med det moralske.

Han anslår at onsdagens aksjon resulterte i rund 150 plastsekker fulle av søppel.

– Nå legger vi inn 800 til 1000 timer rydding, så det krever mye. Og man kan ikke legge alt dette på frivillige, i alle fall ikke på områder som dette.

– Det er litt synd at det forsvant så mye nå, men jeg har bilder av hvordan det så ut langs hele bekken her på søndag. Emballasje og dritt og møkk overalt, sukker Helberg.

Les også: Frykter for fuglelivet

Inviterer til dialog

Han skulle gjerne sett at Naturvernforbundet hadde flere aktive støttespillere i det lokale næringslivet.

– Vi skal ha en liten dialog med dem etter denne aksjonen for å illustrere problemet. Denne gangen har vi fått sponset noen busser, men ellers har det ikke vært så mye.

– Det trenger ikke være store bidrag, men de kan helt klart hjelpe oss mer, slik at vi i alle fall slipper å jobbe for å få inn penger til å rydde gratis, sier Helberg.

Takknemlige

Eksponeringsansvarlig Steffen Haakensen ved Jula i Dikeveien er takknemlig for dugnadsinnsatsen.

– Her er det mye trafikk og mange mennesker innom, da blir det mye søppel ut av det. Det er fint at noen tar seg bryet med å rydde opp, både for naturens og området sin skyld.

– Det er ikke så mange som tar vare på naturen og utsiden av byggene rundt omkring på Dikeveien. Det er stadig mye søppel og emballasje som ligger rundt, så at noen kommer og rydder er kjempefint, istemmer varehussjef Kennet Larsen i nabobutikken Skeidar.

Han forteller at de har leid inn vaktmester for å holde orden utenfor butikken, men innrømmer at de nok kunne gjort mer for å holde området søppelfritt.

– Kanskje burde vi også tatt en tur og ryddet litt ekstra i bekken. Vi er selvsagt opptatt av at utsiden av butikken også skal være fin, men det er kanskje et punkt som blir litt glemt, sier Larsen.