Fredrikstad stolt av mangfoldet

Lørdag blir Fredrikstad sentrum arena for en fargerik og kjærlig feiring av mangfold og toleranse.

– Man kan forvente god stemning. Det blir en rekke ulike mennesker, både de av oss som er skeive og de som ikke er det. Mange stolte lærere og bestemødre, sammen med mange som er stolte over seg selv, sier Fredrikstad Pride-general og leder i Skeiv Ungdom Østfold, Kristoffer Lorang Mathisen om det store høydepunktet under helgens festival – paraden.

Ideen om en egen Pride-festival i Fredrikstad ble unnfanget i fjor sommer, i etterkant av den planlagte marsjen i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen i samme by.

– Dette er et av stedene det er spesielt viktig å ha et slikt arrangement, siden vi for bare ett år siden hadde mennesker som ønsket å gå i gatene våre mot eksistensen til de av oss som bryter med kjønns- og seksualitetsnormene. Det at byen nå vil stå sammen, og ta inn nettopp det mangfoldet, er fantastisk, fastslår Mathisen.

Kommunen på laget

Arrangementene har gått sin gang hele uka – med utstillinger, foredrag og filmvisning – men lørdagen er den store folkefesten.

– I tillegg til paraden blir det regnbueverksted på St. Croix-huset, rusfri etterfest, Pride-natt for dem over 20 og standområde på Flesketorvet med masse ulike organisasjoner og partier, ramser Mathisen opp.

Les også: Kjærlighet er kjærlighet

Kommunen er en av flere viktige samarbeidspartnere, noe ordfører Jon-Ivar Nygård ser som en selvfølge.

– Vi ønsker å være en mangfoldig og tolerant by. Da er det viktig med en sånn markering for grupper som selvfølgelig har juridiske rettigheter på lik linje med resten av oss, men som vi vet blir utsatt for en del trakassering og hatefulle ytringer. Og at vi viser at vi støtter opp om rettighetene deres.

– Jeg syns det er flott at Østfolds største by også blir først ut i fylket med å få til dette, sier Nygård.

STØTTESPILLER: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) gleder seg stort til å gå først i Pride-paraden sammen med festivalledelsen.
Foto: Hermund L. Kjernli

STØTTESPILLER: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) gleder seg stort til å gå først i Pride-paraden sammen med festivalledelsen.

Først i toget

Han har selv fått det ærefulle oppdraget å gå først i paraden sammen med festivalledelsen.

– Vi kommer også til å heise Pride-flagget på rådhuset lørdag formiddag, og spille musikk til anledningen i klokketårnet, forteller ordføreren.

Kristoffer Lorang Mathisen mener støtten fra både kommunen og andre aktører er uvurderlig.

– Det viser at de er en inkluderende arbeidsplass og arena. Å se at man faktisk vil ha med alle er viktig, ikke bare for Pride, men for mennesker generelt.

Nå håper han på en suksessfull start for det som skal bli en årlig tradisjon i Plankebyen.

– Vi håper på minst 1.000 mennesker i paraden, og i alle fall dobbelt så mange som heier på sidelinjen, og er med og lager liv.

– Dette er første gang, men ikke siste, slutter Mathisen.