Fredrikstad

Flyktninger føler seg straffet for å ha jobbet

De syriske flyktningene Hadie og Adnan Khader var villige til å bli bosatt hvor som helst så lenge sønnen (17) kunne gå på skole og samtidig bo hjemme. Så tok de et selvstendig integreringsvalg de nå føler seg straffet for.

Av Silje Louise Waters og Martin Næss Kristiansen

Tårene renner nedover kinnene til den en gang stolte lærerinnen fra Syria, når hun forteller sin historie om møtet med Norge. Som språklærer har hun allerede lært seg mye norsk, mens det går litt langsommere for ektemannen, som er matematikklærer. Sammen med den mindreårige sønnen flyktet Hadie og Adnan fra Syria i frykt for at sønnen skulle bli rekruttert til krig. De fikk innvilget midlertidig opphold i Norge. Men trygge er de ikke.

– Jeg føler meg veldig, veldig trøtt nå, sier Hadie.

Langt unna

Da de skulle flytte fra asylmottaket i Borkenes i Nord-Norge, fikk de tildelt Gamvik kommune som bosted. Problemet var at Gamvik lå fire timer unna nærmeste videregående skole. Med et slikt vedtak måtte den mindreårige sønnen deres bo alene.

– Vi sa at vi kunne bo hvor som helst, bare vi fikk være sammen, forteller Hadie.

I et brev fra Nav, som Dagsavisen har fått tilgang til, står det følgende: «Det foreligger ikke opplysninger som tilsier at sønnen har spesielle behov utover det som anses å være vanlig for ungdom på hans alder».

– Bortsett fra at han er et barn som har flyktet fra krig, og som ikke har noe kjennskap til Norge, sier Eva-Lotta Sandberg, leder for Frivilligsentralen i Fredrikstad og familiens støttespiller.

Fikk jobb i Fredrikstad

Lykken så ut til å snu for den syriske familien, da Adnan fikk seg jobb på et bilvaskeri i Fredrikstad, hvor de nå bor mens sønnen går på Frederik II videregående skole. Men til sommeren skal bilvaskeriet legges ned. Dermed er familiens eneste inntekt nå sønnens skolestønad. Fordi de valgte å flytte for å jobbe og være sammen som familie, har de nemlig ikke rett på sosialstøtte og bostøtte. Fylkesmannen har slått fast, også etter en klagerunde, at man støtter Nav i dette.

– De straffes for å ha jobbet og forsøkt å integrere seg på egenhånd, sier Eva-Lotta Sandberg, som har brukt masse av fritiden sin på å hjelpe familien.

Tilbudet om bosetting og offentlig støtte i Gamvik eksisterer heller ikke etter at familien takket nei.

– Dersom flyktningene har fått tilbud om bosetting i en kommune og takket nei, så mister de tilbudet om bosetting med offentlig hjelp. Alle informeres om konsekvensene ved å takke nei til dette, uttaler avdelingsdirektør Halwan Ibrahim i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) til Dagsavisen.

Tilbake til start

– Beskjeden fra UDI er at de må tilbake til trinn én, som er å søke asylplass på nytt. Da havner de trolig i Bodø, mens sønnen kan fortsette på skole i Fredrikstad, forteller Sandberg.

Det eneste alternativet er å få seg jobb.

– Disse to har hjulpet til masse på Frivilligsentralen, og Hadie har holdt arabisk eventyrstund på Litteraturhuset to ganger. Du skal se hvordan hun er med barna, forteller Sandberg.

– Vi går på skole, på norskkurs, vi vil bare ha en jobb, sier Hadie.

Dagsavisen får opplyst fra Fredrikstad kommunes bosettingsteam at de ikke kan gjøre noe med saken, med mindre det foreligger et vedtak fra Imdi. Derfor oppfordres Hadie og Adnan til å be om et nytt vedtak så fort som mulig, med begrunnelse for hvorfor de ønsker å bo i Fredrikstad.

Mer fra Dagsavisen