Fredrikstad

Festen er ikke over – det er flere grunner til å feire!

Ferjer og sentrumsutvikling får mye av æren for at Fredrikstad er kåret til Norges mest attraktive by. Men at noen på Selbak ønsker krokodiller i Glomma trekkes også fram av juryen.

Bilde 1 av 2

Denne uka gikk Fredrikstad helt til topps i kåringen av årets mest attraktive by. Juryen har sett det samme som innbyggerne har visst hele tida, nemlig at det er ille bra her. Men det er ikke bare smarte ferjer og en sentrumsutvikling med «shwong» over som sjarmerte og imponerte juryen, selv om det er trukket fram. Fredrikstad er nemlig også helt i en egen klasse når det kommer til å styrke lokaldemokratiet – og la deg og meg bestemme gjennom såkalt deltakende budsjett. «Juryen berømmer også kommunens vilje til å styrke lokaldemokratiet.», heter det i begrunnelsen. Men hva betyr egentlig det?

Femåringene bestemte

Som eneste kommune i Norge har Fredrikstad en egen demokratiutvikler og er alene om å bruke deltakende budsjett. Det er rett og slett et verktøy hvor innbyggerne selv får bestemme hva en pott penger skal brukes til. For eksempel bestemte femåringene på Trosvik for et par år siden at de ville bruke en million kroner på lekeplass med en superkul tauline. Og ungdommene i byen var de som bestemte at Fredrikstad LAN (datafest i Kongstenhallen) skulle etableres.

– Vi spør rett og slett innbyggerne hva de vil bruke penger på. Det har vi gjort i åtte år nå, som eneste kommune i Norge. Men i andre land er dette helt vanlig, sier Camilla Eidsvold, som altså er Norges eneste demokratiutvikler.

Ikke akkurat effektivt

Grunnen til involveringen er å styrke lokaldemokratiet.

– Folk er den største ressursen vi har en kommune, og særlig i saker som angår deres lokalsamfunn. Folk på Selbak vet hva som fungerer på Selbak, forklarer Eidsvold.

Og på Selbak parkerte kommunen en folkevogn-bil på torvet i mai i fjor. Til bilen kunne folk komme og snakke med kommunen om hva de ønsket seg til Selbak og hvordan området kunne utvikles. Det kom inn drøssevis med forslag (som du kan se på det lille bildet). Blant annet krokodiller i Glomma, trygg sykkelparkering, bruktmarked i Korstua, dinosaurmuseum og toalett.

– Det er ikke effektiv saksbehandling å jobbe på denne måten, for å si det forsiktig, men jeg tror det er riktig. Politikere og administrasjonen i kommunen blir utfordret, og vi må tenke på en helt annen måte, sier Eidsvold.

Flere steder i verden er det helt vanlig at store summer og prosjekter bestemmes ved hjelp av deltakende budsjett. I enkelte byer i Canada legges omtrent hele kommunens investeringsbudsjett ut til disposisjon for innbyggerne.

Det du mener er viktig

Med en fersk pris i bagasjen skal Fredrikstad nå utvikles videre. Ikke bare med nye boligprosjekter og hyppigere ferjeavganger, men også med mer lokaldemokrati.

– Deltakende budsjett og de verktøyene som følger med kan brukes på så mange måter. Nå ser vi blant annet til Sverige, hvor de har et prosjekt i skolen. Der ønsker de elevens medvirkning til hvordan skolene skal rehabiliteres. Elevene skal få bestemme hvordan skolen skal være. Det kan være aktuelt her, sier Eidsvold, og fortsetter:

– Vi planter en demokratisk prosess inn hos de unge, og de lærer seg å bli engasjerte, og ser at det de mener betyr noe. Og det minsker avstanden til politikere og administrasjonen.

Mer fra Dagsavisen