DØMT: Mannen i 40-årene er dømt for voldtekt av sin egen datter, men har anket avgjørelsen.

Dømt til 4,5 år for voldtekt av sin egen datter

Fredrikstad-mannen som et drøyt år har vært anklaget for voldtekt av sin datter tidlig i 20-årene, er nå dømt, men anket saken videre til lagmannsretten.

Saken gikk for Fredrikstad tingrett over flere dager i slutten av september. 9. oktober falt dommen: Fire år og åtte måneder i fengsel. Et drøyt år av dette har han allerede sonet i varetekt.

Det var i starten av september i fjor at den unge kvinnen stanset to kvinnelige postbud utenfor familiens hjem i utkanten av Fredrikstad, hvorpå postbudene slo voldtektsalarm. Kort tid senere ble faren i 40-årene pågrepet utenfor huset.

Endret forklaring - ble ikke trodd

Far og datter, begge med ikke-vestlig bakgrunn, hadde et konfliktfylt forhold. Angivelig fordi han mente hun levde sitt liv i Norge for frimodig ifølge skikkene i hjemlandet. I sine tre politiforklaringer, før kvinnen i desember i fjor oppsøkte politiet på nytt for å fortelle at hun på kynisk vis hadde iscenesatt hele voldtekten, forklarte hun at overgrepet fra faren skal ha vært hans måte å straffe henne for at hun levde for vestlig, som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet.

I retten ble verken faren, som hele tiden hardnakket har hevdet sin uskyld, eller datteren trodd på at voldtekten var iscenesatt av henne. Sakkyndige innkalt som vitner forklarte at DNA i teorien kan overføres på måten fornærmede hevder at hun har forsøkt.

Men i stedet mener retten at datteren er blitt utsatt for et så kraftig press fra omgivelsene at hun til slutt valgte å ta ansvaret for at faren sitter fengslet. Selv har hun forklart i retten at hun egenhendig påførte bevismaterialet sitt eget DNA, slik at faren skulle havne i en umulig situasjon. Da er også hennes tilstand og reaksjoner etter hendelsen, i kontakt med forskjellige deler av hjelpeapparatet, tatt i betraktning.

Har ikke hatt kontakt

Dagsavisen Østfold har ikke hatt anledning til å følge rettssaken, da kvinnens bistandsadvokat fikk begjæringen om lukket rett tatt til følge. Mannens forsvarer, advokat Helene Elness, opplyser at klienten hennes allerede har anket dommen videre til lagmannsretten, hvor han automatisk har rett på en ny behandling fordi saken har en strafferamme på mer enn seks år.

- Årsaken til anken er åpenbar. Han står fast ved at han er uskyldig.

- Hva tenker du om at kvinnen ikke ble trodd på at hun iscenesatte voldtekten?

- Min klient har i alle fall ikke hatt anledning til å øve press mot henne, for de har ikke hatt kontakt siden han ble varetektsfengslet. Så er det mye som er kommet fram i retten, som dere i pressen dessverre ikke får tilgang til, og som jeg heller ikke kan gå inn på i detalj, sier forsvareren.

Klienten hennes er dømt for voldtekt og incest, men dommen er ikke rettskraftig i påvente av en ny behandling i lagmannsretten.

I et nesten 100 sider langt notat fra det seneste avhøret av fornærmede, kommer det fram at hun ikke lenger hevder seg voldtatt av faren sin. Aktoratet førte 17 vitner i saken, deriblant fornærmedes søsken.

Les også: Far skal ha straffet datter med voldtekt
Les også: Far tiltalt for voldtekt  -  datter har trukket anmeldelsen